Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska putem referenduma o pravosuđu BiH ne želi ništa nelegitimno, već samo da narod izrazi svoje uvjerenje da Sud i Tužilaštvo BiH nisu obavili dobro svoje poslove.

milorad dodik sutra u nevesinju

"I zato se to osporava. Sud BiH se mora dovesti u poziciju odgovornosti i prema javnosti, državi i narodima koji žive u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je sinoć za Televiziju "N1" naglasio da će, kada proceduralno prođu sve faze koje prethode referendumu, konačna odluka biti objavljena i održan referendum.

"Polovina od upisanog broja učesnika mora da izađe na referendum po zakonu. Nakon objave odluke u Narodnoj skupštini, ta odluka može da ide i na Ustavni sud BiH, ali mi ćemo istrpjeti sve procedure", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, parlament Srpske će tražiti da se Sud i Tužilaštvo BiH usaglase i sa interesima Republike Srpske, te da sude po zakonima i oblastima za koje je nadležna BiH, a za ostale oblasti da su nadležni sudovi entiteta.

Komentarišući tvrdnje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da Srpska nema pravo na referendum o pravosuđu, Dodik je istakao da Incko pokušava da odbrani negativni posao svojih prethodnika.

"Pravosudne instituticije BiH nisu predviđene Ustavom BiH, to je nametnuo visoki predstavnik. Za to treba da bude potpisan sporazum dvije strane, dva entiteta, da bi to postalo nadležnost BiH. Incko pokušava da se sakrije na trivijalan i ciničan način oko toga", naveo je on.

Govoreći o tužbi protiv bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna zbog njegovih ranijih odluka, Dodik je rekao da Republika Srpska nije država i subjekt međunarodnog prava i da zato ne može da podigne tužbu, ali da se do sada našlo nekoliko pojedinaca kojima su prekršena međunarodna prava.

"Naći će se u Srpskoj još ljudi koji su smijenjeni u doba Ešdauna. Tragamo po Britaniji za građanima Velike Britanije kojima se ne sviđa šta su ovdje radili i koji će ga tužiti", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da će vlasti Srpske dostaviti parlamentu Austrije informaciju u vezi sa ponašanjem visokog predstavnika Valentina Incka u BiH.

"Stranka koja će to predložiti ima 23 odsto učešća u parlamentu i može da predloži dnevni red. Oni će to odbiti, ali će se čuti na koji način se ponašao Incko ovdje. To je Incka zaboljelo što sam otišao u Beč pa me uvažavaju, a on ne može u Laktaše jer je `persona non grata`", istakao je Dodik.