Najmlađi poginuli pripadnik Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske Aleksandar Masleša uskoro će u Trebinju, kod stadiona malih sportova koji nosi njegovo ime, dobiti bistu od bijelog kamena.

bista aleksandru maslesi u trebinju

Ovo je za TrebinjeLive.info potvrdio Dragan Ristić - Beli, bivši komandant Bobanske čete, ističući da je Acu bistu trebalo postaviti odmah poslije rata, ali i da sadašnji čin predstavlja skroman znak zahvalnosti za žrtvu koju je Masleša dao u izgradnji temelja Republike Srpske.

"Obezbijeđeni su svi neophodni papiri, koje je trebalo da izda nadležno odjeljenje gradske uprave. Nismo planirali rok završetka, ali potrudićemo se da bude što prije", kaže Ristić.

Inicijativa za postavljanje biste došla je od nekadašnjih pripadnika Bobanske čete, čiji je Aleksandar bio saborac.

"Moram da kažem da su tu i dobronamjerni ljudi, koji su nam, takođe, izašli u susret. Tu je i profesor Ranko Perović, koji nas je povezao sa profesorom Sretenom Milatovićem iz Nikšića. I upravo oni su napravili bistu od zemlje do gipsa, jer je prvo trebalo uraditi u zemlji, pa prebaciti u gips. Tek nakon toga ide na skener, gdje će mašine odraditi ugrubo, a zatim ručno do konačnog izgleda", dodao je Ristić.

Aleksandar Masleša ranjen je 27. septembra 1994. godine na Boračakom jezeru kod Konjica, gdje su od iste granate poginuli vojvoda Nedeljko Vidaković - dotadašnji komandant Bobanske čete, major Ljubiša Popović i kapetan Dragan Slijepčević.

Prebačen je helikopterom za Podgoricu, a zatim na Vojno-medicinsku akademiju u Beograd, gdje je i preminuo 16. januara 1995. godine.

Stadion malih sportova u Bregovima nosi ime „Aleksandar Masleša“, a prije dvije godine je djelimično adaptiran. U čast najmlađeg poginulog borca Trebinjske brigade na stadionu „Police“ je iscrtan grafit sa likom Aleksandra Masleše i amblenom Vojske Republike Srpske.

bista aleksandru maslesi u trebinju