Biznismen i predsjednik koncerna "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković i proslavljeni režiser Emir Kusturica uz pomoć Vlade Republike Srpske i Hidroelektrana na Trebišnjici zajedno će učestvovati u realizaciji projekta "Grad sunca" na području Trebinja vrijednog više od 100 miliona evra, potvrđeno je za TrebinjeLive.

draskovic het kusturica grade grad trebinje

Kako je pojasnio Drašković, u narednih pet godina uložiće po 20 miliona evra u "Novo Trebinje", koje će se prostirati na lokaciji Tvrdoš - Duži, a raščišćavanje terena počelo je jutros. On je napomenuo da će u realizaciji projekta biti angažovano preko 1.500 neimara iz cijele Hercegovine.

Početak radova biće ozvaničen postavljanjem kamen temeljca za izgradnju akva parka, potvrđeno je jutros.

Nakon sastanka sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, režiserom Emirom Kusturicom i direktorom HET-a Gordanom Mišeljićem, Drašković je rekao novinarima da je cilj ovog projekta da se u Trebinje privuku svi turisti, ne samo iz regije već iz cijele Evrope i da Hercegovina od toga ima koristi.

"Na ovom projektu očekujem partnerstvo, a ne političku podršku", poručio je Drašković, napominjući da će na realizaciji investicije integrisati stručne kadrove, građevinsku operativu i sav pozitivni potencijal Hercegovine.

U cijeli projekat uključili su se i proslavljeni režiser Emir Kusturica, koji namjerava gradnju filmskog grada u okviru kompleksa, i HET koji će izgraditi zatvoreni bazen olimpijskih predizpozicija, koji je ranije predviđen da se gradi na lokalitetu Abazovina.

Grad sunca kusturica, draskovic i het

Režiser Emir Kusturica ocijenio je da će grad, koji će da nikne nadomak centra Trebinja, dati jedan drugi ton i ambijent koji može da bude samo povoljniji po građane i da navodi druge na novu gradnju.

"Ideja da se Trebinje širi nije slučajno potekla i nije slučajno nastavljena u jednom ambijentu u kome su za kratak vremenski period izgrađeni putevi, probijeni tuneli, povezani gradovi Srpske i Srbije...", rekao je Kusturica i dodao da je divno što će Drašković Trebinje proširiti i dati mu na značaju.

On je dodao da će u Draškovićevom projektu kao umjetnik pomoći vanmaterijalnom imovinom, odnosno svojim idejama, ali i privlačenjem investitora.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da je ovo preduzeće prepoznalo značaj investicije i da će u projektu učestvovati u punom tehničkom kapacitetu i ljudskom kapacitetu. "Trudićemo se da napravimo zatvoreni bazen. To je naša obaveza iz vodoprivredne saglasnosti, a tu smo da pružimo i svaki drugi vid podrške", naglasio je Mišeljić.

Takođe, HET će finansirati i premještanje potopljenog mosta Kralja Aleksandra iz Goričkog jezera na lokaciju Dražinska gora (Tvrdoš - Duži), kao i sanaciju i premještanje prečišćivača otpadnih i kanalizacionih voda.
Vlada Republike Srpske, kroz HET, izvršiće i neophodne priključke vode i struje.

Kompleks će, kako je istaknuto, činiti i hoteli sa pet zvjezdica, sportsko-rekreativni kompleksi, Begova kuća, austrijska kula i srpska soba, kao i mnogobrojni drugi objekti u turskoj, austrijskoj i srpskoj arhitekturi. Biće izgrađeni i staza za Formulu jedan, biciklistička i trim staza, golf tereni, aerodrom i drugi sadržaji koji čine jedan impozantan projekat kao što je ovaj.

Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora Udruženja "Pozitivna Srpska" Milan Tomanović.

Grad sunca kusturica, draskovic i het