Političke partije iz Republike Srpske predvođene SDS-om i PDP-om ne odgovaraju interesima Republike Srpske i njenom narodu, već separatno donose mišljenja i podržavaju politiku jedinstvene BiH, što SNSD neće dozvoliti, kazao je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a na današnjoj konferenciji za medije.

luka petrovic snsd

On je istakao da je najveća zamjerka predstavnicima SDS-a i PDP-a u Sarajevu, pored mnogobrojnih pokušaja prenosa nadležnosti, formiranje državnog Fonda za investiranje i donošenje državne energetske politike, za šta trebaju dodatna finansijska sredstva, na uštrb budžeta Republike Srpske.

"Predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske na nivou BiH su kroz reformsku agendu zamislili privatizaciju elektroenergetskog sektora, što je nedopustivo sa naše strane. A i ako to žele, trebali su to da iznesu pred nadležnim ljudima u Srpskoj, a ne u zajedničkim organima BiH", kazao je Petrović, koji je i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Petrović je pojasnio da je osnivanje državnog Fonda za investiranje zapravo ideja predsjednika Srpske Milorada Dodika o korišćenju budžetskih rezervi u Centralnoj banci od 500 miliona evra, samo što bi sada, kako su u Sarajevu zamislili, to bio osnivački ulog za pomenuti fond.

"Kroz njega bi se na nivou BiH donosile odluke o tome u šta i gdje u BiH treba da se investira, a sve na uštrb interesa Srpske", kazao je Petrović, napominjući da SNSD nije protiv institucija BiH, ali jeste za jačenje institucija Republike Srpske, njenu stabilnost i autonomiju svih procesa.

Prema njegovim riječima, građani Republike Srpske politiku u Sarajevu ne smatraju svojom politikom, posebno ne dugoročno, jer su se za kratko vrijeme uvjerili da ona ugrožava opstanak Republike Srpske.

"SNSD odbacuje politiku pojedinaca, predstavnika političkih partija Republike Srpske na nivou BiH,  i iz tog razloga želimo da se na posebnoj sjednici  Narodne skupštine Republike Srpske raspravlja o temama kao što su ugrožavanje suvereniteta i integriteta Srpske", rekao je Petrović, dodajući da politički predstavnici Srpske u Sarajevu trebaju da odgovaraju Republici Srpskoj i njenom narodu, jer ih je on i izabrao, a ne da im bude "slađi zalogaj plata od 7.000 KM od Republike Srpske".

Petrović je naglasio da predstavnici SDS-a i PDP-a, poput Mladena Bosića i Mladena Ivanića, žele da pronađu uporište za svoju lošu politiku u kadrovima i opštinama u kojima su njihovi partijski ljudi na čelu.

"Ivanić posjećuje svoja uporišta kao što je Trebinje i nalazi snagu u čovjeku koji vodi ovaj grad, a ni ime neću da mu pominjem. To je, vidjeli ste, nerazuman čovjek, nema plana rada, strategije, jednostavno želi da svali krivicu svog nerada i nerazumnog ponašanja na neke više organe", istakao je generalni sekretar SNSD-a.

Komentarišući navode Branislava Borenovića iz PDP-a da ova politička partija priprema 124 pitanja o "mini-aferama" za posebnu sjednicu Narodne skupštine, Petrović je napomenuo da se niko iz redova aktuelne vlasti ne boji nijednog pitanja, te da će na svako imati adekvatan odgovor potkrijepljen argumentima.

"Koga god uhvate od nas u nedjelu treba i da odgovara. Nas raduje da se, ukoliko postoje, takve radnje otkriju i argumentuju. Samo da one ne bude zasnovane na lažima, kao što smo to nedavno mogli da čujemo od Vukote Govedarice o Termoelektrani Gacko", nagalasio je Petrović, dodajući da takvim i sličnim pričama, te aktivnostima na nivou BiH predstavnici SDS-a i PDP-a pokazuju koliko neznanje i poltronstvo vlada u njihovim glavama.

Petrović je istakao da ga nimalo nije iznenadila informacija o prisluškivanju političara, pozivajući one što to rade da njega slobodno prisluškuju jer, kako je rekao, toga se 'plaše samo oni koji rade naopako'.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše raspisani referendum u Republici Srpskoj, Petrović je kazao da se niko iz vlasti RS ne protivi sprovođenju Dejtona, te da će referendum biti održan čim se za to stvore neophodni uslovi.

"Referendum se ne može desiti dok se ne završe procesi Kluba Bošnjaka o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom Srpske", kazao je Petrović, dodajući da će Republika Srpska održavanjem referenduma postati stabilnija i jača, te vratiti otete nadležnosti iz perioda SDS-a i PDP-a.

Za vraćanje nadležnosti, kategoričan je Petrović, treba izabrati pravi momenat i pravo vrijeme, ali i imati političke snage pokrenuti to pitanje.

"Republika Srpska i predsjednik Milorad Dodik imaju snage da vrate nadležnosti koje su nekada otete", rekao je Petrović, zaključujući da tome u prilog ide i apsolutno jedinstvo SNSD-a, čime se ne mogu pohvaliti SDS i PDP, čiji su pojedini odbori u raspadu.