Ruski vazdušni napadi na ciljeve Islamske države u Siriji izazvali su paniku u njihovim redovima tako da militantne grupe napuštaju svoje položaje, a 600 plaćenika pokušava da nađe put ka Evropi, saopšteno je iz Moskve.

Rusija islamska drzava id

Sumirajući rezultate prva tri dana napada, visoki zvaničnik ruskog Generalštaba, general Andrej Kartapolov, rekao je da su ruski borbeni avioni izveli više od 60 udara na 50 ciljeva IS i dodao da će Rusija intenzivirati vazdušnu kampanju u Siriji.

- Naši obavještajni podaci pokazuju da militanti napuštaju oblasti koje su pod njihovom kontrolom. Panika i dezerterstvo počeli su da se šire njihovim redovima. Oko 600 plaćenika napustilo je svoje položaje i pokušava da pronađe put do Evrope - rekao je Kartapolov, prenose agencije.

Rusija je prije tri dana pokrenula vojne operacije protiv IS u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.