Na današnji dan 1944. godine, ulaskom u grad 29. hercegovačke divizije Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, oslobođeno je Trebinje u Drugom svjetskom ratu.

spomenik borcima palim protiv fasizma trebinje

Uz pomenutu diviziju u oslobođenju Trebinja učestvovala je i Druga dalmatinska brigada, uništivši gotovo čitav bataljon 369. legionarske divizije i pridružene njemačke i domobranske jedinice.

U oslobođenju Trebinja poginulo je deset boraca 29. divizije i dva dalmatinske brigade, dok je na strani okupatora taj broj bio daleko veći.

Naime,  369. njemačka divizija pretrpila je gubitke od oko 350 poginulih i zarobljenih pripadnika, a ubijeno ili zarobljeno je i oko 80 domobrana.

U Narodno-oslobodilačkom ratu učestvovalo je 4.500 Trebinjaca, od čega je 819 boraca poginulo širom ratišta ondašnje Jugoslavije, uz 874 žrtve fašističkog terora.

Povodom ovog datuma, tradicionalno, cvijeće će na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 - 1945. u gradskom parku, položiti delegacije grada Trebinja, lokalnog SUBNOR-a i Socijalističke partije Gradskog odbora Trebinje.