HERCEG-NOVI – U Vrbanju, u masivu Orjena, pored starog puta Kruševice-Trebinje, položen je i osveštan kamen temeljac za hram Georgija Pobjedonosca, koji će graditi religiozno udruženje „Svetih mučenica Ljubav,Vjera,Nada i njihova majka Sofija“, čiji je predsjednik protojerej Grigorije Kirikov iz Moskve, a pomagaće mu ruski biznismeni Oljeg Hivicev, Artjom Molćjanov i Igor Antonov, kao i bajkeri – članovi udruženja „Noćni vukovi“, Srpska i Ruska pravoslavna crkva.

hram na vrbanju svetog georgija pobjedonosca

Kamen temeljac je po blagoslovu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija osveštao otac Danilo, iguman manastira Svetog Save sa Golije, koji je nedavno podigao Daka Davidović iz Nikšića.

Svečanosti je, uz mještane Vrbanja, prisustvovao i mitropolit tuljcinski i braclavski Joanafan, jedan od ktitora hrama protojerej Grigorije Kirikov, protojerej stavrofor Radomir Nikčević – direktor Svetigore, protojerej Nikola Todorović i nekoliko zvanica sveštenih lica iz Trebinja i Sremske Mitrovice.

Na svečanosti su bili i bajkeri članovi „Noćnih vukova“ iz Podgorice, Užica, Sokoca, Herceg-Novog i drugih mjesta regiona, koji su dio moćnog društva bajkera „Noćni vukovi“ iz Moskve.

U prigodnoj besjedi otac Danilo je kazao da je došao u Vrbanju, srpsku zemlju i zemlju u srcu planine Orjena.

„Došao sam u ovu zabit po blagoslovu episkopa Grigorij, tog duhovnog gorostasa koji je mene nedostojnog poslao da vršim ovaj sveti obred i da zajedno sa braćom iz ruske crkve postavimo kamen temeljac ovog hrama koji gradi ruska duša i ruski narod na ovoj srpskoj zemlji i ovoj Božijoj planeti“, kazao je otac Danilo.

On istakao da hram Svetog velikomučenika Georgija Pobjedonosca ukazuje na veliku duhovnu vezu sa bratskom svetom Rusijom, napominjući da je za pravoslavne hrišćane veoma bitno da znaju ‘zbog čega grade hramove?’.

„Hram kao tvorevina od kamena ili drveta predstavlja dom Božji. Ovaj hram mi ćemo sagraditi, a da li će trajati do kraja svijeta mi ne znamo. Ali bitno je da znamo da gradeći ovaj hram-dom Božji mi gradimo svoje duše“, rekao je otac Danilo.

Protojerej Grigorije Kirikov je kazao da se podižući ovaj hram Vrbanja vjenča sa krstom, zahvaljujući se svim ljudima na molitvi upućenoj Gospodu Bogu.

„U ovom trenutku moja duša je ushićena“, rekao je protojerej Grigorije, koji je i predsjednik Zajednice koja nosi naziv hriščanskih svetiteljki – „Vjera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija“.

Ovo Udruženje u proteklom periodu podiglo je 60 pravoslavnih hramova, a finansiraće i izgradnju hrama u Vrbanju, pojasnio je za TrebinjeLive.info Kirikov.

„Ja sam Srbin i u sebi imam srpske krvi, zato mnogo volim Srbe i srpski narod. Moj otac, koji je umro prije 27 godina, rođen je u Crnoj Gori. Otuda i ta ljubav prema Crnoj Gori i zato sam ja sa mojim udruženjem spreman da napravim hram na ovom mjestu“, kazao je Kirikov.

Na polaganju kamena temeljca za novi hram bio je prisutan i Igor Antonov, koji kaže da sve što radi ovdje radi u ime vjere.

„Mjesto za hram, koji će biti i duhovni centar za djecu birao je otac Grigorije Kirikov, a kada hram bude završen, a to će biti za oko godinu dana, planirano je da djeca dolaze iz svih pravoslavnih zemalja i uče se i vaspitavaju u hrišćanskom duhu. Ja od ove investicije ne tražim nikakvu nadoknadu. Hram ćemo predati da bude u funkcije vjere i pravoslavlja“, kazao je Antonov.

hram na vrbanju svetog georgija pobjedonosca

Bajkeri Milutin Bulatović iz Podgorice, Predrag Petrović i Milan Mračević iz Herceg Novog, Vladimir Veljaš iz Užica, Srđan Rudović iz Sokoca i drugi, oduševljeni su boravkom u podnožju Orjena i spremi su da u okviru Udruženja bajkera „Noćni vukovi“ organizuju brojne donatorske akcije kako bi se hram na Vrbanju u što skorije vrijeme izgradio.

Na kraju svečanosti oduševljenje nije krio ni Andrija Pavlović, koji je sa rođakom Markom, Rusima prodao zemljište za izgradnju hrama.

„Kao dijete na ovoj lokaciji Kape zidao sam svoje zamkove i sanjao da se podiže hram. I hvala Bogu to se evo dešava. Ovaj budući hram će biti ponos cijelog mjesta. Biće dobro za sve, a ako ništa drugo da svi u masivu Orjena okrijepimo svoje hrišćanske duše“, kazao ke Pavlović, koji je donio svoj meda da počasti sve zvanice ovog svečanog čina.

Za sve prisutne pripremljena je i trpeza ljubavi, djelo ugostitelja iz Herceg-Novog Zdravka Mandića i mještana Vrbanja.