Na brdu Crkvina iznad Trebinja na proljeće će početi radovi na izgradnji kompleksa istoimenog naziva, čije rješenje su uradile arhitekte iz Beograda, najavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik u trebinju nahava izgradnje crkvine

Dodik, koji je danas boravio u posjeti Trebinju i sastao se vladikom Grigorijem, režiserom Emirom Kusturicom i narodnim poslanikom Lukom Petrovićem, istakao je da će u narednom periodu biti obezbijeđene neophodne dozvole i okupljeni potencijalni investitori koji će biti animirani da ulažu novi grad iznad Trebinja.

"Osim donatora novčana sredstva za ovaj objekat obezbijediće i institucije Republike Srpske", kazao je Dodik.

Vladika Grigorije, na čiji poziv je predsjednik Srpske i došao u Trebinje, rekao je da će novi grad na Crkvini biti posvećen kulturnom i duhovnom oporavku svih Srba.

On je dodao da je sa Dodikom razgovarao i o dovršetku hrama u Mostaru, ali i i drugim značajnim projektima u Hercegovini.

Konkurs za  projekat na Crkvini raspisala je prije godinu dana Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, a stručni žiri predvođen eminentnim beogradskim arhitektama raspravljao je o 25 pristiglih rješenja.

Pobjedničko rješenje uradili su  Vladimir Parežanin, Vedran Spaić, Peđa Parović, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić, svi sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu,

Cilj konkursa je bio bolje fizičko, funkcionalno i oblikovno povezivanje prostora Hercegovačke Gračanice sa urbanim jezgrom Trebinja, te oživljavanje lokacije i uvođenje novih sadržaja kako duhovnih, tako i kulturnih i turističko-ugostiteljskih.

Kako je ranije najavljeno, na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela, restorana, hostela, vinarije i enoteke, više poslovno-administrativnih prostora, galerije i pozorista, te multifunkcionalnog objekta edukativne namjene, za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.

Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima, sa neophodnom infrastrukturom.

Na početku Kompleksa nalazi se galerija, koja je zamišljena kao membrana kroz koju se prolazi ka ostalim zonama.

projekat hercegovacke gracanice mali grad trebinje kompleks crkvina

Trg se može posmatrati kao pozornica, jer ima funkciju amfiteatra kojeg obgrljuje jedno monumentalno stepenište, podijeljeno u dvije cjeline, gdje je jedna cjelina predviđena za direktno pristupanje hramu, dok je druga formirana kao neka vrsta gledališta, tribine, na kojoj ljudi mogu da sjede.

Objekat upravne zgrade, čiji je osnovni gradivni element kula koja zatvara trg, a u kojoj je smještena administracija ima ulogu prostora koji može da prihvati funkcije kulture.

Kulturne objekte zatvara obrazovni centar – fakultet i biblioteka, koji predstavljaju delikatnu zonu prelaza između javnog i privatnog.

projekat hercegovacke gracanice mali grad trebinje kompleks crkvina