U selu Sedlari izgrađeno je stanište za bjeloglavog supa, u kome su smještene dvije jedinke ove životinje. O njima brine Savo Gavrilović.

savo gavrilovic sedlari bjeloglavi sup

Stanište je, kako nam kaže Gavrilović, napravljeno u Crnjevom dolu 2011. godine, a prvi sup - "Dušan Silni" donesen je u Sedlare prije jedanaest mjeseci, a drugi prije tri dana.

"Da mi je neko pričao da se može ovako ružna naizgled ptica zavoljeti, ne bih mu vjerovao. Vodim računa o njemu i zaista je odličan, a vremenom mi je ušao u krv i život", kaže Gavrilović, dodajući da mu je Dušan Silni jeo iz ruku, sve dok mu nije otkinuo komadić nokta.

Bjeloglavi supovi su lešinari, ne jedu živa bića, kaže Gavrilović, napominjući da ako mu čovjek priđe blizu i on se po prirodi brani.

"Kad je došao prije jedanaest mjeseci imao je šest kilograma i 100 grama, a sada osam kilograma i 600 grama. Sup se hrani lešinama, trulom hranom, koja energetski nije bogata i iz tog razloga njegova hrana mora biti raznovrsna", dodaje Gavrilović.

U staništu  bjeloglavih supova napravljeno je i korito u kome se kupaju i na taj način oslobađaju vaški, koje su specifične samo za njih. Maksimalna težina jednog supa je oko deset kilograma, napominje Savo.

Družeći se i brunići o Dušanu Silnom, Savo kaže da zna tačno kad je gladan, prisjećajući se da su ih kao djeca nalazili na lešini i ako bi se prejeli ne bi mogli da polete, što bi njemu i njegovim vršnjacima bio razlog da pokušaju da ga uhvate.

"Vjerovali ili ne, Dušan voli da se igra sa pertlama na cipelama, pa ih ponekad i odveže", ističe Savo za TrebinjeLive.

Skoro izumrla vrsta ptice, koja je nekada imala kolonije u Popovom polju, stigla je iz Rezervata prirode "Uvac" u Srbiji.

"Veliku pomoć pri radu oko supova dali su mu svojim savjetima Branko Bijelić, direktor rezervata Uvac i dr Saša Marinković, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja 'Siniša Stanković' iz Beograda", naglasio je Gavrilović.

savo gavrilovic sedlari bjeloglavi sup

Sve aktivnosti u vezi sa vraćanjem ove vrste supa u Popovo polje realizuju se u okviru projekta "Reintrodukcija bjeloglavog supa u Popovo polje" koji sprovode Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" iz Beograda.

U Trebinju je večeras promovisana i knjiga "Bjeloglavi sup", autora Bratislava Grubača.