Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da će biti nastavljena pravna i politička borba za poštivanje prava Srpske koja su zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

milorad dodik

Dodik je naglasio da se međunarodno pravo mora poštovati, ali da su, uprkos tome, Dejtonski sporazum masovno kršili visoki predstavnici u BiH.

"Visoki predstavnici su bili dužni da očuvaju ovaj sporazum, kao međunarodni ugovor, a ne da ga krše. Visoki predstavnici su zaduženi za aneks 10 Dejtonskog sporazuma, u kome se govori o civilnom provođenju, a ne za cijeli dokument", napomenuo je Dodik u izjavi novinarima nakon otvaranja Međunarodnog savjetovanja pravnika "Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci.

On je podsjetio da je sadašnji visoki predstavnik Valentin Incko, ohrabren ranijim kršenjima Dejtonskog sporazuma, prije nekoliko dana napisao pismo Savjetu bezbjednostu UN u kome nepravno i politički kontraproduktivno zaključuje da Srpska krši navedeni sporazum donošenjem odluke o raspisivanju referenduma.

"Međunarodno pravo se mora poštovati, a ne mijenjati bez saglasnosti strana. Mnogo institucija u BiH je konstituisano bez saglasnosti Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/", rekao je Dodik, napomenuvši da će Srpska, kao strana potpisnik Dejtonskog sporazuma, u svom parlamentu razmotriti izvještaj o djelovanju Incka.

On je ponovio da Srpska i FBiH nisu postigle sporazum o formiranju Suda i Tužilaštva BiH, kao i mnogih drugih institucija.

"Incko nema pravo da tumači Ustav. Da je htio da ga čita, vidio bi da prioritet u Ustavu imaju konvencije o ljudskim pravima i slobodama kojima se afirmiše pravo na referendum", naglasio je Dodik.

On smatra da se nastavlja kontinuitet nepravnog djelovanja visokih predstavnika u BiH, kao i politika diskvalifikacije.

"U kontinuitetu su prisutni pritisci na mene i Republiku Srpsku. To dolazi od različitih predstavnika vlada i zemalja EU, govorili su da će neko i snositi određene sankcije, ali svi koji obavljamo javne funkcije nemamo pravo da se povinujemo strahu koji oni raspiruju", dodao je Dodik.

Govoreći o danas otvorenom Međunarodnom savjetovanju pravnika "Oktobarski pravnički dani", Dodik je rekao da je ovaj skup veoma važan za ukupnu političku i društvenu javnost i praksu u Srpskoj.

"Ovakvo savjetovanje bi trebalo da nas uvjeri da gradimo zajednicu baziranu na pravu i pravnim aktima", zaključio je Dodik.

Otvaranju Međunarodnog savjetovanja pravnika "Oktobarski pravnički dani" danas su, između ostalih, prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, predsjednik Ustavnog suda DŽerard Selman, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović.