Hrvatske paravojne jedinice ispalile su 1. oktobra 1991. godine granate po položajima Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u mjestima Ivanica i Kalađurđevići, gdje je tom prilikom poginulo 19 boraca - devet iz Trebinja, jedan Gačanin, dva dobrovoljca i sedam pripadnika aktivne vojske.

spomenik braniocima trebinje

Na današnji dan prije 24 godine počela su ratna dejstva na području Trebinja, kada je hrvatska vojska sa paravojnim jedinicama izvršila agresiju na BiH, prisjećaju se Trebinjci početka ratnih strahota.

Hrvatska, koja se tada protivustavno odvojila od SFRJ, organizovala je da čizma hrvatskog vojnika stane na teritoriju BiH, tako što je izvršen napad na selo Ravno i opštinu Trebinje.

Prvi ranjeni trebinjski borac Mićo Višnjić kaže da je jedini ostao živ od granata hrvatske vojske, koja je pala između njaga i njegovih saboraca.

"Ljudi leže oko mene, moji drugovi, ja ranjen. Među poginulim bilo je Bošnjaka, aktivnih vojnika, šiptara", istakao je Višnjić.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić je rekao da se kao i dosadašnjih godina 1.10. obilježava kao dan sjećanjea na početak rata i prvih žrtava u Trebinjskoj brigadi.

"Na ovaj dan pravimo pomen i polažemo vijence u Humu, gdje je Mjesni odbor svojim saborcima napravio spomenik, zatim na spomen platou Braniocima Trebinja i u spomen sobi", kazao je Mišeljić.