SJEĆANJE NA PRVE POGINULE BORCE Prije 24 godine počela odbrana Trebinja

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 01. 10. 2015. - 13:01h

Hrvatske paravojne jedinice ispalile su 1. oktobra 1991. godine granate po položajima Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u mjestima Ivanica i Kalađurđevići, gdje je tom prilikom poginulo 19 boraca – devet iz Trebinja, jedan Gačanin, dva dobrovoljca i sedam pripadnika aktivne vojske.

spomenik braniocima trebinje

Na današnji dan prije 24 godine počela su ratna dejstva na području Trebinja, kada je hrvatska vojska sa paravojnim jedinicama izvršila agresiju na BiH, prisjećaju se Trebinjci početka ratnih strahota.

Hrvatska, koja se tada protivustavno odvojila od SFRJ, organizovala je da čizma hrvatskog vojnika stane na teritoriju BiH, tako što je izvršen napad na selo Ravno i opštinu Trebinje.

Prvi ranjeni trebinjski borac Mićo Višnjić kaže da je jedini ostao živ od granata hrvatske vojske, koja je pala između njaga i njegovih saboraca.

„Ljudi leže oko mene, moji drugovi, ja ranjen. Među poginulim bilo je Bošnjaka, aktivnih vojnika, šiptara“, istakao je Višnjić.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić je rekao da se kao i dosadašnjih godina 1.10. obilježava kao dan sjećanjea na početak rata i prvih žrtava u Trebinjskoj brigadi.

„Na ovaj dan pravimo pomen i polažemo vijence u Humu, gdje je Mjesni odbor svojim saborcima napravio spomenik, zatim na spomen platou Braniocima Trebinja i u spomen sobi“, kazao je Mišeljić.

Komentari

Ne bi možda bilo loše, kad se već piše o istoriji Trebinja, da se malo pomene i ova novija istorija. Šta se i kako dešavalo. Mnogo toga je još obavijeno velom misterije ili se o tome stidljivo govori. Pa da se vidi ko je zaslužan za odbranu Trebinja 1991. i 1995. godine, a koga je Vojna policija hapsila po Herceg Novom 1991. godine. Mnogo je „velikih“ pobjeda izvojevano u proteklom ratu u trebinjskoj opštini, pa malo potražite ljude koji su u njima učestvovali.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja