U pozorišnoj sali trebinjskog Doma kulture večeras će biti izvedena premijera monodrame "Suvišan čovek" po motivima priče - zabilješke iz podzemlja F.M. Dostojevskog, a u izvođenju našeg sugrađanina glumca Stevana Šerbedžije.

suvisan covek

Na drugoj godini akademije, kada je rađena tema "lik", imao je monolog iz ovog djela, koji je brzo zavolio i obećao samom sebi da će kad-tad od toga napraviti monodramu.

"Predstava je moj lični bunt, bunt protiv perioda u kojem živim, protiv nesistema koji vlada u svijetu. Tema predstave je obezduhovljenost čovjeka, koji se kroz civilizaciju mijenja, kao i vrijeme, i ne može sve da bude isto", kaže Šerbedžija, dodajući da u odnosu na vrijeme kada je Dostojevski pisao pomenuto djelo i sadašnjost ima dosta sličnosti, ali i različitosti.

On je istakao da je jedna od glavnih razlika u tome što je čovjek na neki način postao "gori" - mnogo je preokupiran manje važnim činjenicama, a sve manje se bavi samim sobom.

"Danas omladina sve više vremena provodi u kafićima. Vode se prazni razgovori, samo se ispijaju kafe, a niko ništa ne radi. Čovjek danas, kada se nađe sa samim sobom, predaje se uglavnom lijenosti, koja je, u stvari, mati svih poroka", ističe Šerbedžija, napominjući da tu negativnu energiju prenosi na druge i tako ugrožava i njih.

Kada je, kako kaže, počeo da radi ovaj tekst, najveći problem mu je bilo kako će publika da razumije ono što želim da kaže. Iz tog razloga je dosta adaptirao tekst, ali bez podilaženja gledaocima.

stevan serbedzija

"Da sam podišao publici, monodrama bi izgledala banalno. Zato sam se odlučio da upacim dosta komičnih, ironično-sarkastičnih elemenata, kao i to da pravim primjere šta ljudio danas rade - u suštini ništa ni sa samim sobom, ni sa svojim životom", rekao je Šerbedžija, koji je na ovoj monodrami radio nešto više od tri mjeseca.

Šerbedžija kaže da želi da da nešto za šta bi se čovjek trebao uhvatiti nakon predstave - da malo razmisli glavom i  da se zapita šta da promijeni kod sebe, a šta kod druigih.

"Biće jednog dana bolje. Ne smijemo gubiti nadu, jer ako postoji milion negativnih čestica, nikada neće postojati jedna pozitivna, a ona ima toliku energiju da pobijedi sve zlo", zaključio je Šerbedžija.

Stevan Šerbedžija završio je Akademiju dramskih umjetnosti  u Banjaluci, smjer gluma. U maju ove godine zajedno sa Igorom Gudeljem imao je premijeru predstave "Sve je otišlo u...". Upisao je i režiju, koju trenutno studira.

Monodrama počinje večeras u 20.00 sati, a cijena ulaznice je 5,00 KM.