NJegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je na svečanoj premijeri dokumentarnog filma o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji "Vi idite, ja neću!", da je srpski narod vijekovima "sarazapet Hristu" na kosovskom raspeću, čime je postao i ostao Božiji narod.

mitropolit amfilohije radovic

"Samo narodi koji se saraspinju Hristu, koji se penju na njegovu golgotu i postaju pričasnici njegove vaskrsle žrtve za život svijeta, su zreli istorijski narodi", rekao je vladika Amfilohije u beogradskom Domu sindikata.

On je poručio da je film svjedočanstvo o novom raspeću Kosova i da posebno govori o Milošu Ćirkoviću, Srbinu iz Peći koji je "kao novi Obilić ostao rekavši: `Vi idite, ja neću` i sebe žrtvovao poput vitezova na Kosovu 1389. godine".

"Ovo je obnavljanje onih slika koje smo gledali naročito 1999. godine - odsečenih glava, silovanih devojaka, zaklanih žena, spaljenih hramova, hiljada domova, dima koji se diže do nebesa, to je nešto što pripada apokalipsi našeg vremena", rekao je vladika Amfilohije.

Hadži-Aleksandar Đurović, režiser filma snimljenog po knjizi mitropolita crnogorsko-primorskog "LJetopis novog kosovskog raspeća", rekao je u izjavi za Srnu da film govori o viševjekovnom stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posebno tokom pogroma 1999. i 2004. godine.

On je naveo da film sadrži intervjue, među kojima sa NJegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom, arhivski foto i video materijal, neke neobjavljene snimke mitropolita Amfilohije iz tog doba, koje su snimili sveštenici koji su ga pratili, kao i nove snimke načinjene na Kosovu i Metohiji.

U filmu o viševjekovnom stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posebno tokom pogroma 1999. i 2004. godine, osim patrijarha Irineja i mitropolita Amfilogija, govore i mitropolit raško-prizrenski Teodosije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kruševački David, igumanija Pećke Patrijaršije mati Fevronija, majka Miloša Ćirkovića i drugi.

Priča o Milošu Ćirkoviću 38-godišnjem šumaru na Kosovu i Metohiji, koji je tokom rata 1999. godine pomagao kao vodič srpskim snagama, čini trećinu filma.

Kada se Vojska SR Jugoslavije juna 1999. godine povukla sa Kosova i Metohije, on je odbio da skine uniformu i ostao sam u svom selu i zabarikadiran u roditeljskoj kući, da se bori protiv šiptarskih terorista, koji su ga danonoćno napadali.

Tu je, kako se pretpostavlja, poginuo između 20. i 26. juna, nakon što je riječima "Vi idite, ja ostajem", odbio molbu mitropolita Amfilohija da se skloni u Pećku patrijaršiju.

Miloševo selo je spaljeno, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.