Izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića upućene Srbiji i Srbima pokazale su njegovo pravo lice, a iza pojedinih kriju se i konstatacije koje ne bi smjele izaći iz usta jednog čovjeka.

zoran milanovic

Na zaprepaštenje srpske javnosti, ali i ostatka Evrope, posebno je zagrmila izjava "šaraj brata", za koju bismo pomislili da je samo obična šala i dobar Milanovićev vic.

"Srbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo: 'Šaraj malo, brate. Šalji malo gore u Mađarsku i Rumuniju", rekao je Milanović.

Međutim, upravo iza ove nedovršene izjave krije se nešto mnogo gore. Riječ je vicu starom 100-150 godina, koji govori o aparthejdu u Južnoafričkoj Republici.
"Došao Jozo u Johanezburg (Južna Afrika). Dosadno mu, ne pozna nikoga, ajd ide on u pozorište. Pita on prvog prolaznika:

- Molim vas gdje je pozorište?

A na to će njemu prolaznik:

- Ti mora da si novi ovdje.

- Da, jesam, zašto?

- Pa kod nas imaš pozorište na svakom uglu.

Produži Jozo i stvarno, na prvom uglu pozorište. Dođe na blagajnu i kaže:

- Molim vas: jedna karta za parter.

Na to će njemu blagajnica:

- Ti mora da si novi ovdje.

- Da, zašto?

- Pa kod nas ti bjelci sjede na balkonu, a crnci u parteru.

Kupi Jozo kartu, sjedne fino na balkon, krene predstava, ali usred predstave potjera ga da mokri. Pita on čovjeka do sebe:

- Molim vas gdje je ve-ce?

- Ti mora da si novi ovdje.

- Zašto?

- Kod nas, kad ti se piša, samo dođeš do ruba balkona i pišaš po crncima.

Misli Jozo, ajd ako je tako nema mi druge. Došao do ruba balkona, otkopčao šlic i počeo pišati. Na to će jedan crnac odozdo:

- Ti mora da si novi ovdje!

- Jesam, ali zašto?

- Pa šaraj malo, šaraj!".