HERCEG-NOVI - Slovak Marjan Zima odbranio je titulu šampiona u open kategoriji na 38. svjetskom prvenstvu u tenisu za novinare, čiji je domaćin u prethodnih sedam dana bio Herceg-Novi.

38 svjetsko prvenstvo novinara u tenisu

Zima je u maratonskom finalu na terenu Teniskoh kluba SBS, koje je trajalo tri sata i deset minuta savladao Rusa Kirila Samigulina sa 7:6, 7:5.

Crnogorsko-srpski miks Olivera Doklestić i Čeda Šoškić morao je da se zadovolji srebrnom medaljom, pošto je u borbi za zlato poražen od ruskog miksa Aleksandra Balašova – Leonid Smeljanski (2:6, 4:6).

Titula vicešampiona svijeta je najveći uspjeh koji su tenisera iz Crne Gore i Srbije postigli na ovom šampionatu, koji je okupio oko 90 novinara-tenisera iz 16 zemalja.

U pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji preko 45 godina titulu je osvojio Italijan Andrea Galer, nakon pobjede nad Slovencem Bojanom Glavičem (6:2, 6:3), preko 55 godina najbolji je bio Rus Vadim Ris, koji je u borbi za zlato bio bolji od Mađara Zoltana Fehera (6:1, 6:3), dok je preko 65 godina Slovak Silvester Sikora u finalu savladao branioca titule Roberta Skađantea iz Italije.

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Ruskinja Svetlana Lapšina, poslije pobjede nad Lorom Furbaher iz Austrije (6:0, 6:2).

Slovačko-italijanska kombinacija Marjan Zima – Andrea Galer bila je bolja od Maksima Davidova i Jurija Gurova iz Rusije u finalu dublova do 50 godina (6:3, 6:2), dok je u kategoriji od 50 do 65 godina trijumfovao dubl Zoltan Karpati (Slovačka) – Knut Mihael Mejsel (Njemačka) nakon pobjede nad italijansko- austrijskim dublom Roberto Skađante – Rudolf Goseringer (5:7, 6:1, 10:7).

Mađarski dubl Zoltan Feher – Tamaš Nađivani savladao je u finalu ruski dvojac Vladimir Serebrijani – Aleksej Davidjuk sa 2:1 (6:1, 1:6, 10:0), dok su u ženskom dublu Ljudmila Erastova i Svetlana Lapšina pobijedile Austrijanke Loru Furbaher i Brigitu Riger sa 6:4, 6:2.

Pobjednik konsolejšen turnira bio je Novljanin Aleksandar Rajović nakon pobjede u finalu nad Dušanom Vujovićem, novinarom RTV Budva sa 9:5.

U okviru 38. svjetskog prvenstva u Herceg-Novom održano je i nezvanično prvenstvo Crne Gore u tenisu za novinare, na kojem je trijumfovao Dušan Vujović, srebro je pripalo Todoru Brajkoviću iz Dana, dok se bronzom okitio Dragan Drobnjak.

38 svjetsko prvenstvo novinara u tenisu Olivera Doklestić i Čeda Šoškić