U galeriji Hotela "Platani" večeras je otvorena izložba slika "Dali u svijetu Lafontenovih basni", koju čini tridesetak grafika  Salvadora Dalija, dorađenih u tehnici akvarel, koje ilustruju basne Žana de Lafontena.

Dali u svijetu Lafontenovih basni izlozba u trebinju

Ove grafike otkrivaju, kako se večeras moglo čuti, bar jednu zajedničku tačku između provokativnog i ekstravagantnog slikara Dalija i pjesnika i basnopisca Lafontena, koji je njegovao društveno ponašanje suprotno dalijevskom ludiranju, a to je oštar i parajući pogled upućen njihovim savremenicima.

"Salvador Dali se uvijek oslanjao na literaturu tako da je ilustrovao Bibliju, Danteovu Božanstvenu komediju, Markiz de Sad, i stručnjaci iz svijeta slikarstva smatraju da je ovo jedna od njegovih najuspješnijih ilustracija", kazala je Ljiljana Spaić, koja je i otvorila izložbu.

Ona je istakla da je na izložbi prisutan svijet fantazije, pretvoren u čudesne boje.

Od tridesetak radova, koliko je trebinjskoj publici predstavljeno, trinaest je originala, koji se ne prodaju, dok ostale radove zainteresovani mogu da kupe, među kojima je i Galin meni - radovi hrane koju je voljela da jede Dalijeva supruga.

Otvaranju izložbe, koju je organizovao Pokret "Pozitivna Srpska", prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije.

Dali u svijetu Lafontenovih basni izlozba u trebinju

Izložba, čiji se radovi nalaze u vlasništvu galerije "Visconti Fine Art" Lazara Vujića iz Ljubljane, biće otvorena u narednih 30 dana.

Priča o Lafontenovim basnama potiče iz davnina i vraća nas u doba grčkog pisca Ezopa. Lafonten je izmijenio prvobitne basne i običnu prozu pretvorio u suptilne pjesničke stihove. Kroz njih je opisivao i kritikovao život na dvoru Luja XIV.

Prve ilustracije Lafontenovih basni potiču iz 1759. godine, kada je kraljev slikar životinja Žan-Batist Udri oslikao svih 245 pjesama.

Mnogi umjetnici su se nadahnuli Lafontenovim basnama, kako slikari, tako i grafičari, vajari, ali i primjenjeni umjetnici kao što su Šagal i Pikaso.