DODIK Migranti mogu kroz Srpsku, ako će što prije u EU

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 24. 09. 2015. - 16:41h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da migranti kroz BiH, odnosno Srpsku, mogu da prolaze samo pod uslovom da je riješen stav EU o tome kako će što prije napustiti teritoriju BiH.

milorad dodik otvara fabriku tekstila u bileci

Dodik je istakao da bi bilo kakva koncentracija migranata u BiH značajno destabilizovala ne samo ekonomsku i socijalnu, već i političku situaciju.

On je pojedinim predstavnicima zajedničkih institucija na nivou BiH, koji pozivaju migrante da dođu u BiH, poručio da razmisle o tim pozivima, te istakao da Republika Srpska ne namjerava da čini bilo šta na svoju štetu prilikom rješavanja problema migranata.

„Nismo to izazvali, nismo tome ni doprinijeli, ne smetamo ničemu i nemamo namjeru da izdvajamo bilo kakve fondove u tom pogledu. Naši fondovi nisu toliko bogati kao neki u zapadnoj Evropi da bi mogli da održavaju stotine ili desetine hiljada ljudi“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da Srpska nema prostora, smještajnih kapaciteta, novca, niti je spremna da pruži bilo kakvu drugu logistiku.

Dodik je istakao da Evropa zatvaranjem granica pokušava da rješava problem migranata prije nego uđu u EU.

„Problem migrantske krize treba promptno da rješava EU, ali je očigledno da u Uniji nema saglasnosti“, rekao je Dodik.

On je osudio potez Hrvatske u vezi sa zatvaranjem granice sa Srbijom, ocjenjujući to kao nedopustivo i nekorektno, ali i kao mogućnost da BiH bude potencijalni prostor za prolaz migranata.

„Vidimo da dobre namjere Srbije da bude korektna u pristupu izbjeglicama, koje su masovno prisutne na skoro cijeloj teritoriji Srbije, govori o tome da to nije uvijek isplativo. Srbija danas ima ogromnu štetu“, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da EU nije korektno reagovala prema Srbiji koja ničim nije doprinijela migrantskoj krizi, a koja očigledno snosi ogroman teret te krize.

„Oni koji su očigledno i uzrokovali takvu migrantsku krizu, dajući političku podršku intervencijama koje su se širile na sjever Afrike i kasnije na Bliski istok, sada, zatvaranjem granica, pokušavaju da spriječe migrante koji bježe od rata“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da će zatvorena granica između Srbije i Hrvatske, te zadržavanje putnika i robe, donijeti štetu odnosima dvije zemlje.

Dodik je istakao da zatvorenost te granice šteti i privredi Republike Srpske, koja već sada trpi određene probleme.

„Naši privrednici gube dane čekajući da se nešto riješi“, rekao je Dodik i istakao da očekuje da taj problem bude brzo otklonjen.

TAGOVI:

Komentari

Ajde i ti sa njima sretan ti put, dosta te bilo…

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja