Američki planovi za modernizaciju nuklearnog oružja u Njemačkoj izazivaju zabrinutost u Rusiji, izjavila je zvanična predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF.

Nuklearni rat

Marija Zaharova je skrenula pažnju da je od ‘90-ih godina Rusija četiri puta smanjila svoj arsenal nestrateškog nuklearnog naoružanja.

„U isto vrijeme u Evropi, ne samo u Njemačkoj, već i u Belgiju, Holandiji, Italiji i Turskoj, ostaje razmješteno taktičko nuklearno oružje SAD. Amerikanci modernizuju svoj nuklearni arsenal, a evropske članice NATO-a avione-nosače takvog naoružanja“, rekla je Zaharova.

U interesu obezbjeđenja sigurnosti i stabilnosti u Evropi smatramo da treba vratiti nestrateško nuklearno oružje na nacionalnu teritoriju i da treba uspostavi zabranu njegovog razmještanja izvan nacionalnih teritorija. Treba da se uništi infrastruktura van nacionalne teritorije koja omogućava brzo raspoređivanje oružja, kao i da se prestane sa izvođenjem vojnih vježbi pripreme i primjene nuklearnog oružja vojnih snaga država koje ne posjeduju takvo naoružanje, izjavila je predstavnica MIP Rusije.
U vazdušnoj bazi Bundesvera u gradu Buhel biće razmješteno 20 američkih atomskih bombi tipa B61-12, saopštava televizija ZDF.

„Dvadeset i pet godina nakon priključivanja Rajnland–Pfalca Njemačkoj ponovo će biti razmještene atomske bombe kao u periodu Hladnog rata“, prenosi njemačka televizija.

Istraživanju o razmeštanju tih bombi biće posvećena emisija „Frontal–1“ na kanalu ZDF.

Informacije o razmještanju oružja, navodno, potvrđuju američki dokumenti o američkom budžetu koji su došli u ruke autora emisije.

U najavi programa na televiziji ZDF navodi se da je još 2010. godine Bundestag većinom glasova izglasao povlačenje atomskog oružja sa teritorije Njemačke.

Ipak, to nije bilo urađeno i sada će atomsko oružje koje se nalazi u Njemačkoj biti zamijenjeno drugim, savremenijim.

Pripreme za njegovo razmještanje će početi ovih dana u vazdušnoj bazi Bundesvera u Rajnland-Pfalcu.

Posebno se skreće pažnja na njihovu eksplozivnu moć - 80 puta su jače od one koja je bačena na Hirošimu.