Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je reakcija hrvatske vlade na izbjegličku krizu narušila diplomatske odnose Hrvatske sa susjedima.

Kolinda grabar kitarovic "Naravno da su odnosi narušeni, o tome piše cijeli svijet, umjesto da smo iskazali solidarnost. Možemo se mi slagati ili ne slagati s politikom susjednih država, ipak način na koji se to rješavalo nije bio u redu. Mislim da treba razgovarati, trebalo se dogovarati na koji način će ići taj izbjeglički talas", rekla je Grabar Kitarović prenijela je HINA.

Ona je u razgovoru za Dnevnik Nove TV istakla da je njemačka premijerka Angela Merkel nedavno pozivala izbjeglice da dođu u Njemačku.

"Ovih dana je povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante. To je učinila, a da zapravo nije svjesna da je, u gužvi u kojoj je bilo toliko automobila, povukavši ručnu kočnicu, napravila haos na putu i taj haos sada treba riješiti", poručila je predsjednica.

Ona je upozorila i da je nejasno šta će se dogoditi narednih dana ako susjedne zemlje zatvore granice.

"Na nama je da se organizujemo i da konačno napravimo čvrste planove, da krenemo u zaštitu svojih nacionalnih interesa i sigurnosti građana", poručila je ona i dodala: "Čvrsto insistiram da na sjednici Evropskog savjeta koja će se održati u srijedu u Briselu, premijer Milanović, odnosno hrvatska vlada, čvrsto istupi s nekim zahtjevima", istakla je Grabar Kitarović.

Prema njenim riječima, prije svega treba definisati koliko Evropa može primiti migranata, zatim solidarnost, ko će sve to zajedno platiti, kako će se pomoći Hrvatskoj, kako ulagati u zemlje koje su prve zemlje prihvata, kao što su Turska, Liban i Jordan, kako osigurati granicu između Turske i Grčke, koja je zapravo prva granica prihvata i na kraju kako osigurati hrvatsku granicu, tražiti pomoć od EU da se osigura da se preko hrvatske granice ne prelazi ilegalno.