TREBINJE Za izbjeglice ima hrane, ali ne i smještaj

Izvor: nezavisne.com Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 19. 09. 2015. - 6:44h

Ulazak izbjeglica u BiH moguć je na jugu zemlje gdje bi izbjeglice išle preko Crne Gore i oko Trebinja ulazile u BiH.

Trebinje grad

U slučaju priliva sirijskih izbjeglica, iz Gradske uprave Trebinja ističu da će ih uz pomoć Vlade RS i Savjeta ministara BiH spremno dočekati sa dovoljno hrane i mobilnih medicinskih ekipa koje će im pružiti pomoć.

Međutim, smještajnih kapaciteta u ovom gradu za njih nema.

„Mi nemamo velike kapacitete, bivše kasarne kao neperspektivna vojna imovina pretvorene su u fakultete, domove učenika i studenata, ali ćemo se svakako ponašati u skladu sa evropskom pozitivnom praksom i zakonima i pružiti migrantima pomoć koja je moguća“, kazao je Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja.

Ministar spoljnjih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ističe da će BiH primiti izbjeglice.

„BiH će sigurno dati svoju kontribuciju jedne solidarnosti i koliko budemo mogli u političkom smislu generalno da se zaustave, odnosno stabiluzuju prilike u prostorima odakle ti ljudi bježe. Niko od njih ne dolazi iz hira ili što nemaju šta da rade kod kuće, nego zato što imaju jako tešku situaciju“, dodao je Crnadak.

I građani Trebinja su spremni pomoći. Kažu da su izbjeglice u ovaj grad dobrodošle! „Kad dođu, dobrodošli su“, „Mislim da bi ih prihvatili u svakom slučaju“, i „Pa kao i ovi ostali trebamo učiniti, to su nevoljnici i trebamo im pomoći“, samo su neki od komentara građana Trebinja.

Ne treba zaboraviti da je cilj izbjeglica zapadna Evropa. U BiH, ako i do nje dođu, ne namjeravaju se zadržavati.

Granični prelaz Rača, koji se nalazi 15 kilometara od Hrvatske, mogao bi biti jedna od putanja eventualnog ulaska izbjeglica u BiH.

Na njemu, za sada, nema većih gužvi.

Građani Bijeljine su spremni za doček izbjeglica i poručuju da su doborodošle.

„Mislim da cilj izbjeglica nije da se zadrže u BiH, nego da nastave prema zapadnoj Evropi“, smatra jedan stanovnik Bijeljine.

Gradonačelnik Bijeljine Mića Mićić istakao je da je ovaj grad spreman da primi 700 izbjeglica.

Podsjećamo,   ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da će BiH zatvoriti svoje granice ukoliko broj izbjeglica prebaci kapacitet za prihvat, a tranzit bude onemogućen.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja