U Narodnoj biblioteci Trebinje publika se večeras upoznala sa putopisnom knjigom "Bantustan", autora Marka Đedovića, Uroša Krčadinca i Lazara Pašćanovića.

knjiga bantustan predstavljena u trebinju

Knjiga je stoperski zapis od Balkana do juga Afrike, koju čine priče i crteži, intervjui i mape, pjesme i dokumenti, nastali iz velikog broja blogova na portalu "klubputnika.org", koji je i izdavač knjige.

"Bantustan je istovremeno udžbenik za samostalna putovanja, intimna ispovijest, ilustrovani atlas, zbirka čudnih sudbina, popis malih tajni i sramota", kažu autori, dodajući da je predstavljena knjiga ujedno putopis, roman, atlas i enciklopedija.

Ona je nastala u okviru tromjesečnog putovanja od sjevera do juga Afrike, a pored putopisa u njoj su predstavljeni i životi ljudi, komunikacija među njima i sa njima, pitanja granica, identitet.

"Prošli smo kroz 15 zemalja - od Srbije, preko Bugarske, Turske, Sirije, Jordana, Egipta, Sudana, Kenije, Ruande, Ugande, Konga, Tanzanije, Zambije, Namibije, da bi se avionom vratili kući preko Južne Afrike", kaže Uroš Krčadinac.

On ističe da su nakon dolaska u Afriku shvatili da u njoj nije baš 'romantično' kao što se priča, jer je to najeksploatisaniji kontinent sa najnekvalitetnijom državnom upravom.

"Ljudi koje smo upoznali i sa kojima smo razgovarali najvrijedni su dio našeg putovanja, a ne samo doživljaji i avanture", dodao je Krčadinac, napominjući da ih je najviše oduševilo bogatstvo ljudskih sudbina.

Knjiga "Bantustan" izašla je iz štampe u proljeće ove godine, a do sada je predstavljena u Hrvatskoj, Srbiji, Republici Srpskoj, a uskoro i u ostatku našeg govornog područja.

knjiga bantustan predstavljena u trebinju