U Mostaru su večeras počele 96. Šantićeve večeri poezije koje je otvorila poznata glumica Vesna Čipčić.

96 santiceve veceri poezije

Čipčićeva je naglasila da je joj je velika čast i radost što je otvorila Šantićeve večeri poezije u Mostaru.

"Divno je što sam u prilici da se bavim poezijom i da osjetim kako diše Mostar kada je riječ o tako jednom velikom pjesniku kakav je bio Šantić", rekla je Čipčićeva.

On je dodala da je Šantić čudesno pisao i o sreći i o tuzi i o svijetu oko sebe.

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Ranko Čvoro je, govoreći na otvaranju manifestacije, rekao da je bilo pjesnika koji su bolje "brusili" rime od Šantića, ali da Šantić živi i traje u dušama i srcima ljudi svoga, ali i ovoga vremena, te vremena koje će doći.

"Ovo veče ne bi bilo Šantićevo ako odavde ne bi poslali najtoplije misli i želje da samo ljubav veže ljude, da izgradimo mostove tolerancije i suživota. Neka Šantić i dalje živi među nama i neka nas okuplja njegova misao o ljubavi i dobroti", naglasio je Čvoro.

Na prvoj večeri manifestacije, koja je održana u Vladičanskom dvoru u Mostaru, nastupilo je Udruženje operskih pjevača iz Banjaluke "Figaro" koje je okupilo veliki broj ljudi.

Drugog dana manifestacije biće izvedena monodrama "Oskar i mama Roz", čiji je tekst nastao na osnovu bestselera Erika Emanuela Šmita. Monodramu u režiji Nebojše Bradića izvešće Vesna Čipčić.

U petak, 18. septembra, u Gradskoj galeriji u Nevesinju biće priređeno književno veče "Druga Šantićeva kuća", kada će biti promovisana nova zbirka pripovijedaka Momčila Golijanina.

U subotu, 19. septembra, biće predstavljena knjiga "Hronologija života Alekse Šantića" autora Šemsudina Zlatka Serdarevića.

Istog dana u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće održano "Veče s Vesnom Kapor", a posljednjeg dana manifestacije u nedjelju, 20. septembra, na istom mjestu učenici Koledža ujedinjenog svijeta Mostar izvešće poetsko-muzičko-scenski program "Sa Šantićem oko svijeta.

Šantićeve večeri poezije organizovali su Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Mostaru i Srpsko prosvjetno i kulturno-umjetničko društvo "Gusle".