U bolnici u Trebinju posljednjih godina registrovan je veći broj mlađih studenata koji su oboljeli od tuberkuloze, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

opsta-bolnica-trebinje

Specijalista za plućne bolesti u Bolnici Trebinje Biljana Bogdanović kaže da je riječ, uglavnom o studentima koji su na dijeti i ne vode uredan i kvalitetan život, ističući da je u prevenciji ove bolesti najvažniji kvalitetan san, odmor, kao i pravilna ishrana.

Bogdanovićeva je povodom "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze", napomenula da je od početka godine u ovoj bolnici evidentirano 13 osoba oboljelih od tuberkuloze, ističući da taj podatak ukazuje da nema značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 15.

Ona je istakla da su od ove zarazne bolesti najugroženiji akloholičari, zatvorenici i trudnice, te oni koji imaju dodatne bolesti pa im je opala otpornost organizma.

Bogdanovićeva je istakla da među oboljelim od ove zarazne bolesti nema djece.

Moto ovogodišnje nedjelje Crvenog krsta je "Zaustavimo tuberkulozu", a volonteri trebinjskog Crvenog krsta će posjetiti plućno odjeljenje trebinjske Bolnice, gdje će pacijentima podijeliti poklon pakete i organizovati druge aktivnosti.

Glavni cilj "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze" je podizanje svijesti stanovništva o značaju prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih puteva.