Mađarski premijer Viktor Orban predložio je da EU da tri milijarde evra pomoći susjedima Sirije kako bi se na taj način spriječio ogromni priliv izbjeglica.

viktor orban o izbjeglicama i eu

Orban je u intervjuu za njemački list "Bild" rekao kako želi da EU da novac Turskoj, Libanu i Jordanu, prvim zemljama u koje dođu Sirijci kad napuste svoju zemlju bježeći pred ratom, prenijela je agencija AFP.

"Imam plan, koji ću predstaviti liderima Evropske unije na našem sljedećem sastanku, a koji predviđa obezbjeđenje ogromne finansijske pomoć zemljama koje graniče sa Sirijom", rekao je mađarski premijer.

Od početka rata u Siriji, prije četiri godine, milioni ljudi su napustili tu zemlju, a mnogi od njih su našli utočište u kampovima u susjednim zemljama.

"Ukoliko je potrebno više novca, povećaćemo pomoć sve dok priliv izbjeglica ne presuši", rekao je Orban i dodao: "Ti migranti ne dolaze iz ratnih zona, već iz kampova iz tih susjednih zemalja, gdje su bili bezbjedni. Oni ne bježe od opasnosti, oni su već pobjegli i ne bi više trebalo da strahuju za svoje živote."

Oni ne dolaze u Evropu zato što tragaju za bezbjednošću, već zato što žele bolji život nego što ga imaju u kampu. Oni žele njemački život ili možda švedski život, rekao je Orban u intervjuu za "Bild", čiji su dijelovi objavljeni danas.

Premijer Mađarske vlade je, međutim, istakao: "Činjenica je da ne postoji takvo osnovno pravo kao što je pravo na bolji život, već samo pravo na bezbjednost i ljudsko dostojanstvo."

Orban je zauzeo čvrst stav prema hiljadama izbjeglica koje prolaze kroz Mađarsku i insistira na primjeni novog oštrijeg zakona, prema kojem je ilegalni prelazak granice krivično djelo.

Pored toga, povećan je broj vojnika koji na granici Mađarske sa Srbijom grade ogradu, podsjeća AFP.