Pored svetitelja Srpske pravoslavne crkve u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinja naslikani su i znameniti Srbi iz nacionalne istorije - carevi, kraljevi, vojskovođe, pjesnici, naučnici.

znameniti srbi oslikani u sabornom hramu u trebinju

Iako se u hramovima uglavnom slikaju sveštena istorija crkve, kao što su biblijski događaji, u trebinjskom hramu su prikazane i ličnosti koje nisu od crkve priznate kao svetitelji.

Na južnom i sjevernom ulazu u hram, čija je rekonstrukcija počela 2008. godine i još uvijek traje, naslikani su Miloš Obilić, car Dušan Nemanjić, vožd Đorđe Petrović - Karađorđe, Miloš Obrenović, kralj Petar I Karađorđević, kralj Aleksandar ujedinitelj.

"Ovim smo željeli da pokažemo da nisu u Carstvu nebeskom samo svetitelji koji su proglašeni od strane crkve, već i obični ljudi", kazao je za TrebinjeLive Mladen Žulović, starješina Sabornog hrama.

znameniti srbi oslikani u sabornom hramu u trebinju

Pored istaknutih srpskih vladara, na zidovima hrama naslikani su i pjesnici Desanka Maksimović, Jovan Dučić, Aleksa Šantić i Petar II Petrović Njegoš, naučnici Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin, vojskovođe Miloš Obilić, Luka Vukalović, Bogdan Zimonjić, vojvode Živojin Mišić i Stepa Stepanović, Gavrilo Princip, ali i državnici Republike Srpske iz perioda devedesetih godina.

Na zapadnom zidu hrama nalazi se i oslikana litija iz 1996. godine, kada su u Trebinje, Tvrdoš, Mrkonjiće i Veličane donesene mošti ostroškog čudotvorca.

"Za nas u Hercegovini i Crnoj Gori taj događaj je predstavljao jedan veliki duhovni preobražaj. Ni na jednom skupu nije bilo više naroda, a ljudi su iz poštovanja prema svetitelju i Bogu klečali i po kiši", kaže otac Žulović, dodajući da su naslikani i naši savremenici - patrijarh Pavle, mitropolit Amfilohije, vladika Atanasije i tada iguman manastira Tvrdoš - vladika Grigorije.

znameniti srbi oslikani u sabornom hramu u trebinju

Na fresci je naslikan i događaj kada je konj trčao ispred moštiju Svetog Vasilija na njegovom putu kroz Hercegovinu, napomenuo je otac Žulović.

Ovakvi prizori rijetko se mogu vidjeti u hramovima SPC, kaže Žulović, ističući da vjernici uglavnom imaju samo riječi hvale za ovaj poduhvat.

Hram su od 2008. godine oslikavali freskopisci iz Beograda na čelu sa Aleksandrom Živadinovićem, kao i sveštenik Stevan Kovačević i akademski slikar Darijo Stanimirović iz Trebinja.

Do proljeća trebali bi da budu završeni svi preostali radovi - freskopis i carske dveri u duborezu sa pozlatama i ikonama.

Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg građen je od 1888. do 1908. godine i nalazi se u centru Trebinja.

Hram je detaljno renoviran 1957. godine i 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visok zvonik.

Prilikom renoviranja uklonjen je stari ikonostas i postavljen novi, urađen novi pod, a prostor oko hrama sa dvorištem, parkom sa jezercetom, mostom, te sa sadržajima za najmlađe, važi za najljepši u Hercegovini i širem okruženju.

znameniti srbi oslikani u sabornom hramu u trebinju

znameniti srbi oslikani u sabornom hramu u trebinju

znameniti srbi oslikani u sabornom hramu u trebinju

znameniti srbi oslikani u sabornom hramu u trebinju