Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi Zapadu bilo bolje da sarađuje sa Rusijom, jer se, igrajući se njenim vrijednostima i ponosom, igra svjetskim mirom i bezbjednošću. tomislav nikolic o hercegovcima i prijateljima trebinjcima

On je ocijenio da saradnja Zapada sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovom zemljom "može da podigne svijet", te izrazio uvjerenje da će mnogi na Zapadu shvatiti da se time što se igraju sa Rusijom, sa njenim osjećanjem vrijednosti i ponosom, u stvari igraju sa desetinama i stotinama miliona ljudi.

Predsjednik Srbije je za "Sputnjik" rekao da on i Putin koriste svaku priliku, kao što je to bio slučaj na Paradi pobjede u Moskvi i otvaranju Evropskih igara u Azerbejdžanu, da razgovaraju o dosadašnjoj i budućoj saradnji, o načinu na koji da Srbija i Rusija ostanu sinonim jedinstva.

"Kada pomenete Srbiju, odmah možete uz nju da stavite Rusiju i obrnuto", dodao je Nikolić.

On je rekao da je zahvalio Putinu za glasanje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN protiv rezolucije koja bi zločin počinjen u Srebrenici upisala u istoriju čovječanstva kao sinonim za genocid.

"Time bi svi drugi divni narodi, koji su bili žrtve genocida, prosto bili gurnuti u drugi plan. Predsednik Putin mi je odgovorio sa samo dve reči: Prijatelj - prijatelju", prenio je Nikolić, najavljujući posjetu Moskvi.

Govoreći o posjeti Kini, Nikolić je istakao da se "pokazalo na kojem su nivou trenutno odnosi Srbije i Kine, zasnovani na dugogodišnjem prijateljstvu, saradnji, strateškom sporazumu koji Kina više cijeni i poštuje nego sama Srbija".

Kada je riječ o izbjegličkoj krizi, Nikolić je naveo da Srbija to ne može da riješi i da će imati velike probleme, ali da će se truditi da uslovi za izbjeglice ne budu nečovječni.

"Čuo sam da ti ljudi, kada se probiju preko planine između Bugarske i Srbije kažu: samo nas ne vraćajte u Bugarsku. Ko zna šta se tamo dešava sa njima, u toj demokratskoj zemlji, članici EU, kada oni tako reaguju", dodao je Nikolić.