Poslanik prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Božidar Vučurević izjavio je Srni da jedino oni koji ništa nisu učinili za Srpsku, njeno stvaranje i njenu odbranu mogu da omalovažavaju i vrijeđaju poslanike prvog saziva parlamenta Srpske koji su i njeni stvaroci, te negoduju protiv nekih njihovih još neostvarenih prava.

svjedok istine bozidar vucurevic

Vučurević je istakao da pokušaj omalovažavanja onoga što su učinili stvaraoci Republike Srpske više govori o tim koji besramno i bezočno govore protiv takvih ljudi.

On je ocijenio nekorektnom izjavu gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića koji je, komentarišući Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991-1996. godina, rekao da za poslanicima koji bi primili ovu naknadu narod sigurno neće ići, ali da je "poželjno da za njima ide pop".

"Za stvaraocima Republike Srpske je išao cijeli srpski narod pa će ići i popovi, a za onima koji nisu ništa učinili za Srpsku, koji su sada enormno plaćeni i koji su se uglavnom krštavali kada su imali po četiri ili pet decenija nije išao ni narod, a ne zaslužuju ni da idu popovi", rekao je Božidar Vučurević.

On je poručio da aktuelni gradonačelnik Trebinja treba da zna da su poslanici prvog saziva Narodne skupštine Srpske šest godina o svom trošku išli na sjednice, pješice i preko ratnih područja i donosili važne odluke i veoma mudrim prijedlozima stvarili Republiku Srpsku, napominjući da za to nikada nisu dobili nijedan dinar naknade.

Vučurević je istakao da je od "tadašnjih 83 poslanika trećina pod zemljom ili trunu u zatvorima i da bi taj mali broj živih trebalo pristojno da živi ostatak života".

"Naravno da to ne odgovara onima koji nisu ni branili niti na bilo koji način doprinijeli stvaranju Republike Srpske", rekao je Vučurević, ističući da danas jedan poslanik državu košta mjesečno 5.000 KM.

On je ocijenio da je tvrdnja gradonačelnika Trebinja da je ovaj nacrt zakona "pokušaj razbijanja SDS-a" apsolutno netačna, naglasivši da u tome nema nikakvog pokušaja razbijanja SDS-a.

"Ti koji su stvarali Republiku Srpsku stvarali su i SDS i sramota je da danas nijednog od tih stvaraoca nema u vrhu te stranke. Stvaroci Republike Srpske ne stvaraju nikakvu novu stranku već samo oživaljavaju ono što su započeli 1990. godine i spašavaju obraz navodnim prvacima SDS-a koji nemaju nikakvih zasluga ni za stvaranje SDS-a ni Republike Srpske", poručio je poslanik SDS-a u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Božidar Vučurević.