Ambasador BiH u Podgorici Đorđe Latinović izjavio je da je pitanje Sutorine definitivno zatvoreno i da je sporazum o granici između BiH i Crne Gore najvažniji od svih bilateralnih sporazuma od međusobnog prizanja i uspostavljanja diplomatskih odnosa.

sutorina

Latinović je za podgorički list "Pobjeda" rekao da je sporazum o granici Crne Gore i BiH značajan, prije svega, za bilateralne odnose, a jako je važan i za region, jer daje dobar primjer ostalim zemljama da na sličan način riješe to pitanje.

Prema njegovim riječima, sporazum je značajan i za proces pridruživanja EU, zato što Unija od zemalja članica očekuje da se tokom procesa pristupanja na principu dobrosusjedske saradnje rješavaju sva bilateralna pitanja.

Latinović je ocijenio da su odnosi BiH i Crne Gore dobri i prijateljski, napominjući da je tokom više zvaničnih susreta istaknuto da su i primjer dobrosusjedskih odnosa.

"Mislim da veće pohvale od te formulacije nema. To nije tek tako rečeno, iza tih riječi stoji četrdesetak potpisanih sporazuma, memoranduma, protokola i raznih diplomatskih dokumenata kojima smo uredili svoje odnose. BiH ima sa nekim drugim zemljama i više sporazuma, ali rijetko sa kojom ima tako kvalitetne bilateralne odnose", rekao je Latinović.