Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević u svojstvu svjedoka saslušan je prošlog četvrtka u Tužilaštvu BiH u slučaju Bobar banke.

vucurevic slavko

Kako je za Oslobođenje potvrdio Vučurević, izjavu je dao i prezentirao dokaze u istražnim radnjama koje provodi državno Tužilaštvo.

Pozitivan ishod

- Dajem punu podršku tužiocima da se istraje u ovom slučaju. Smatram da ovdje nema nikakve dileme niti može biti za bilo kog poštenog građanina RS-a i BiH da se radi o organizovanom kriminalu. Očekujem u naredni mjesec da će biti procesuirani, odnosno pritvoreni oni koji su rukovodili bankom te da će biti određen pritvor i za članove uprave i nadzornih organa Agencije za bankarstvo RS-a pa i šire, za one koji su nadležni za bankarski sistem u RS-u. Ne može se desiti da ne znaju za propast Balkan investment banke, pa Bobar banke. Sad je pitanje koja je sljedeća? Postavlja se i pitanje šta su radile bezbjednosne strukture u RS-u pa su dozvolile da se ovakav kriminal dogodi ako to nije pokrivao politički vrh RS-a i po meni u tom pravcu mora se dokazivati. Ako ne bude tako, onda pravni sistem, ukupno u RS-u i BiH, apsolutno ne postoji i građani nemaju čemu da se nadaju. U tom slučaju su kriminalne grupe jače od države, kaže Vučurević.

Dodaje da ipak očekuje pozitivan ishod u ovom slučaju.

- Smijem reći da sam zatražio i kao čovjek i kao gradonačelnik da se što hitnije procesuiraju oni koji su vinovnici te teške pljačke i da se objavi gdje je novac. Mislim da postoje tragovi da je novac iznošen i u kešu iz trezora Bobar banke, da se znaju i lica koja su to radila i po čijem nalogu. Treba te ljude privesti pravdi, procesuirati i javnost upoznati sa svim detaljima. Ne može biti da su milioni isparili. Neko ih je ukrao. Treba vinovnike privesti pravdi i kazniti, a novac vratiti kome pripada. Građanima, kazao je Vučurević.

Podsjetimo, likvidacioni upravnik Mile Maksimović je u martu izjavio da deponenti i povjerioci Bobar banke u likvidaciji potražuju oko 289 miliona KM, te da je od ukupnih potraživanja priznato 229 miliona, a osporeno 59 miliona maraka.

Priznatih potraživanja Grad Trebinje ima 5,4, a distrikt Brčko 20,4 miliona maraka.

Oba grada su tužila banku i o svemu obavijestila tužilaštva BiH, RS-a i distrikta, te više međunarodnih institucija.

Također, u maju su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izuzimali dokumentaciju koja se dovodi u vezu sa Bobar bankom iz Bijeljine.

Istraga u toku

U junu je Republičko tužilaštvo Republike Srpske delegiralo predmet Bobar banke Tužilaštvu BiH.

U dopisu, koji je potpisao glavni republički tužilac Mahmut Švraka, dostavljenom Transparency Internationalu BiH (TIBiH) navedeno je da je ovaj predmet delegiran Tužilaštvu BiH "zbog postojanja osnovane sumnje da se radi o pranju novca i međunarodnom kriminalu".

Krajem jula pripadnici Jedinice za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj protiv četiri osobe osumnjičene za zloupotrebe u Bobar banci u vrijednosti od oko 10 miliona KM.

Mediji su tada javili da je riječ o Draganu Radumilu, koji je bio direktor u periodu od 2005. do 2010. godine, Petru Cacanoviću, koji je ovu funkciju vršio od 2010. do 2014. godine, te Milevi Janković i Radmili Telebak.

Iz Tužilaštva BiH na naš upit rečeno je kako je "predmet u radu, istraga u tijeku" i da ne mogu davati dodatne informacije niti komentare.