KUZMANOVIĆ Dejtonski sporazum jedini mogući oblik uređenja BiH

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 02. 09. 2015. - 10:34h

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da je Dejtonski mirovni sporazum jedini mogući oblik uređenja BiH.

rajko kuzmanovic

„Tim sporazumom nije stvorena idealna država – blagostanja, ali nije stvorena ni država Levijatan. Nađena je kompromisna formula – model kojim je eliminisana unitaristička i separatistička koncepcija i ustanovljena složena dvoentitetska država“, istakao je Kuzmanović u kolumni u današnjim „Nezvisnim novinama“, povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Kuzmanović je naglasio da je Dejtonskim sporazumom BiH prvi put u istoriji dobila državnost koja bi trebalo da odgovara težnjama sva tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

„Dvadeseta godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH obilježava se kao veoma značajan međunarodni događaj. Međutim, umjesto da se obilježi kao jedan od najuspješnijih međunarodnih sporazuma, neopravdano se podvrgava kritici i optužuje, posebno aneks četiri, za brojne nedaće – političke i ekonomske koje postoje u BiH“, naveo je Kuzmanović.

On je ocijenio da Dejtonskim sporazumom nijedan narod nije dobio ono što je želio, ali da je dobio dovoljno da može ostvariti i očuvati svoj identitet – jezik, pismo, kulturu, tradiciju.

„U Dejtonu su pregovarali i odlučivali vrhunski pravnici i političari. Oni su mogli i znali napisati bolji ustav, ali su se odlučili za ovakav, koji je primjenjiv i primjeren za BiH“, istakao je Kuzmanović i dodao da je dobro poznato da svaki ustav, bez obzira na to koliko je formalno-pravno i sadržajno dobar, postaje obični list papira ako se ne primjenjuje.

On je podsjetio da neki predstavnici sarajevskog političkog establišmenta /unitaristi/ i međunarodne zajednice, najčešće oličeni u instituciji visokog predstavnika, traže temeljne promjene Ustava jer nisu zadovoljni što se nedovoljno sprovodi proces nelegalne unitarizacije BiH i što se Republika Srpska snažno suprotstavlja tom retrogradnom procesu.

„Zaboravljaju da se Ustav može mijenjati samo po utvrđenom parlamentarnom postupku, političkim konsenzusom, a ne nametanjem /oktroisanjem/ od bilo koga“, dodao je Kuzmanović.

On je napomenuo da je očigledno da aktuelno ustavno uređenje BiH nije proizvod samo dvadesetodnevne mirovne konferencije u Dejtonu, već je građeno skoro četiri godine, dok je trajao nesrećni sukob, raznim mirovnim planovima, od početnog Lisabonskog, zatim Oven-Stoltenbergovog, Vens-Ovenovog, plana Kontakt grupe, Londonskog, NJujorškog, pa do Dejtonskog.

„Svi ti planovi – sporazumi tražili su rješenje zasnovano na federalno-konfederalnom, a ne na unitarnom modelu. Na toj osnovi utvrđeno je složeno državno uređenje sa dva državotvorna entiteta i s visokim stepenom autonomije, koje je tada bilo, danas je i ubuduće će biti jedino ispravno i održivo“, zaključio je Kuzmanović.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja