U vinogradima "Agrofina", najvećem vinogorju u Republici Srpskoj, u toku je berba grožđa na 165 hektara sa kojih se očekuje rod od jedan milion do 1,2 miliona kilograma različitih sorti, potvrđeno je Srni u ovom preduzeću.

agrokop trebinje berba

Direktor "Agrofina" Dragan Anđelić kaže da je danas počela berba merloa i smederevke, te da će ovogodišnji rod biti izuzetnog kvaliteta, podsjećajući da je već obran šardone na površini od 1,5 hektara.

Anđelić je rekao da je kvalitetu grožđa pogodovalo vrijeme, te da su šećeri prilično visoki i da nije bilo bolesti.

"Već je ugovorena prodaja više od 950 tona grožđa, a osim trebinjskih vinara, kupci su i dvije velike vinarije iz zapadne Hercegovine. Za kupovinu su zainteresovani i vinari iz Bijeljine, Zagreba i Neuma", kaže Anđelić i dodaje da ovo grožđe nema konkurenciju.

Anđelić ističe da se cijene ove godine kreću od 0,70 KM za kilogram smederevke, do 1,15 KM za vranac, dok je cijena merloa, koji je, kako kaže, ove godine najkvalitetniji, 1,05 KM.

U ovom vinogorju za berbu grožđa već se prijavilo 120 berača, uglavnom Trebinjaca, zbog čega ove godine neće biti potrebe za angažovanjem radne snage iz okolnih mjesta.