Viši sud u Beogradu pravosnažno je rehabilitovao kralja Petra Drugog Karađorđevića, posljednjeg monarha Kraljevine Jugoslavije, koji je njome vladao od 1934. do 1945. godine.

Kralj Petar II Karadjordjevic

Rješenje o rehabilitaciji doneseno je 10. jula, ali je morao biti ispoštovan zakonski rok za eventualne žalbe od mjesec dana, kojih nije bilo pa je nekadašnji vladar pravosnažno rehabilitovan.

Zvanično rješenje o tome u najskorije vrijeme treba da dobije i advokat Đorđe Đurišić, pravni zastupnik prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, sina rehabilitovanog Petra Drugog, pišu "Večernje novosti".

Jedan primjerak rješenja o rehabilitaciji biće dostavljen i Agenciji za restituciju, čime će moći da se nastavi postupak odlučivanja o zahtjevu za povrat imovine nasljednicima Karađorđevića.

Knjeginja Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, rekla je da je i bilo vrijeme da svi Karađorđevići budu rehabilitovani i da je pobjeda pravde najvažnija u jednoj zemlji koja pretenduje da bude "mudra demokratija".

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je 2. februara upravo Agencija za restituciju, a s obzirom na to da su zakonom iz 2001. Karađorđevići rehabilitovani, sud je trebalo da donese samo rješenje o tome, a ne i da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju.

Godine 2001. ukinut je Ukaz Predsjedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, koji je potpisao Ivan Ribar, a kojim su porodici Karađorđević oduzeti državljanstvo i imovina.