U toku je gradnja kanala kroz Fatničko polje, između Bileće i Berkovića, čime će biti omogućeno da vode koje plave to područje budu usmjerene u Bilećko jezero, rekao je Srni direktor Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ Gordan Mišeljić.

gordan miseljic direktor heta

Radove u vrijednosti od 6,8 miliona KM finansira HET.

Kanal, dužine tri kilometra, prevodiće plavne vode i bez gubitaka ih usmjeravati ka već postojećim ili planiranim hidroelektranama.

"Namjena objekta je povezivanje dva tunela, jednog između Dabarskog i Fatničkog polja i drugog između Fatničkog polja i akumulacije Bileća", pojasnio je Mišeljić i dodao da je kanal sastavni dio sistema Gornjih horizonata.

Mišeljić je dodao da je jedan od pozitivnih efekata izgradnje tunela i kanala taj što će Fatničko polje biti manje plavljeno pa će se tako stvoriti uslovi za razvoj poljoprivrede na plodnim oranicama.

Zahvaljujući dobrim proizvodnim rezultatima u prethodnom periodu i ostvarenim prihodima, HET uporedo radi i na realizaciji drugih značajnih projekata u sistemu Gornjih horizonata. Jedan od njih je gradnja tunela i kanala koji će služiti za odvodnjavanje Bilećkog polja.

"Nakon detaljnih snimanja postojećeg stanja u Bilećkom polju intenzivno će početi radovi na iskopu tunela dužine 1.700 metara, te odvodnih kanala koji skupljaju vodu koja se javlja u Bilećkom polju", dodao je Mišeljić.

On je istakao da su svi pripremni radovi urađeni i da se samo čeka da izvođač uđe u posao.