Učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" ubuduće će imati znatno bolje grijanje jer su u objektu postavljeni novi radijatori, a sve je spremno i za zamjenu cijevne mreže, rekao je Srni direktor ove obrazovne ustanove Darko Jegdić.

osnovna skola jova jovanovic zmaj trebinje

Zbog lošeg grijanja i dotrajale stolarije učenici ove škole u zimskom periodu su na nastavi sjedili u jaknama što im je otežavalo i praćenje nastave.

Projekat zamjene centralnog grijanja u školi finansira Amabasada Japana u BiH sa oko 120.000 KM. U prvoj fazi urađena je kotlovnica, dok je za posljednju planirana zamjena radijatora i cijevi.

Jegdić je rekao da će zbog nedostatka sredstava biti zamijenjena samo cijevna mreža na južnoj strani škole, te da nedostaje još oko 10.000 KM da bi taj posao bio urađen i na sjevernoj strani.

Iako će znatno biti poboljšano grijanje, Jegdić napominje da nije u potpunosti riješen problem, jer su vanjski otvori stari i dotrajali, zbog čega ih je neophodno što hitnije mijenjati.

"Obratićemo se lokalnoj zajednici i energetskom sektoru da nam pomognu u rješavanju ovog problema, nakon čega bi naša djeca imala udobne i tople učionice", dodao je Jegdić.

Da bi bezbjednost učenika bila podignuta na viši nivo, ali i da bi disciplina u školi bila bolja, škola je iz vlastitih izvora postavila u objektu sigurnosne kamere.

"Cijela unutrašnjost škole i glavni ulaz u salu pokriveni su sa osam kamera, a planiramo da kamerama pokrijemo i školsko dvorište", istakao je Jegdić.

Rukovodstvo škole nastoji čestim rekonstrukcijama unutrašnjosti i zamjenom dotrajalog namještaja učenicima stvoriti što bolje uslove, pa u ovu školsku godinu ulaze sa novom stolarijom na učionici djece sa posebnim potrebama, dok su za tri učionice razredne nastave obezbijedili nove klupe i stolice.

Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" sa više od 1.000 učenika najbrojnija je škola u istočnoj Hercegovini.