U Kulturnom centru Trebinje večeras je otvorena izložba kaligrafskih radova i održana kaligrafska radionica pod nazivom „Svjetlost ćirilice“.

izlozba kaligrafskih radova trebinje

Janja Todorović, pravoslavni publicista i književnik iz Beograda, rekla je da je povod njihovog dolaska u Trebinje DVD prezentacija ‘’Kultura ćirilice’’, kaligrafske izložbe ‘’Svjetlost ćirilice’’, kao i njeno predavanje na temu ‘’Ćirilica je duša srpskog naroda’’.

"Motiv našeg rada je očuvanje ćiriličnog pisma u svakodnevnoj životnoj upotrebi, ali i u medijima, reklamama, pisanju knjiga. U Srbiji je od javnih natpisa u zvaničnoj upotrebi, ako uzmemo primjer Beograda - skoro 90 odsto latiničnih, a samo deset odsto ćiriličnih, a po Ustavu Srbije zvanično stoji da je ćirilica pismo srpskog jezika. Dakle, ne poštuje se državni ustav. Izgubili smo kao narod duhovni, ali i jezički i kulturni identitet. Naša želja je osvješćenje srpskog identiteta u nama i očuvanja ćiriličnog pisma", kazala je Todorović.
Todorovićeva već 20-ak godina drži predavanja o pravoslavnoj kulturi i umjetnosti kako u srpskim zemljama, tako i u svijetu, a razlog je kulturna, prosvjetna i duhovna misija među srpskim narodom koja je danas i te kako važna i potrebna.

"Borba protiv ćirilice je borba protiv srpskog identiteta, jer jedino kod nas su u upotrebi dva pisma, time da je latinično mnogo zastupljenije u javnoj upotrebi nego zvanična ćirilica. Jezik, pismo, kultura, umjetnost, su duhovni zakoni ovladavanja čovjekom. Kada na ovaj način ovladate ličnošću osobe, tada možete politički, ekonomski i na druge načine da ljudima upravljate", dodala je Todorovićeva.

Na kraju je naša sagovornica rekla da su njeni korijeni, majčini i očevi, iz Trebinja.

"Kada dolazim u Trebinje, dolazim sa radošću u srcu, sa oduševljenjem i ljubavi prema ljudima. Ova priroda ovdje koju vidim oko sebe za mene sija ljepotom, mirom i svetošću", zaključila je Todorovićeva.

Dušan Todorović, publicista i tehnički urednik časopisa ‘’Svetogorje’’ pri hramu Svetog Save u Beogradu, nakon prikazane DVD prezentacije ’Kultura ćirilice’’, istakao je da je predstavljena pismenost Srba od 10. do 21. vijeka na svim prostorima na kojima živi srpski narod.

izlozba kaligrafskih radova trebinje

"Ova prezentacija je prije Trebinja prikazana u Beogradu, Subotici, Ljubljani, Parizu, Budimpešti i Frankfurtu. Namjera ove prezentacije je da kod Srba probudi radoznalost, da vide da ćirilica nije nešto što je anahrono, izumrlo i čega treba da se stide, već da je to kulturno blago, nasljeđe, i da je to naše pismo, jedan od temelja našeg identiteta", kazao je Dušan Todorović.

Nakon toga Tatjana Janković, lektor i kaligraf iz Beograda, održala je kaligrafsku radionicu, koju će i sutra veče prezentovati ispred hotela ‘’Platani’’.

Organizatori izložbe, koju čini dvadesetak radova od sedam autora, su Kulturni centar Trebinje i Srpsko udruženje "Ćirilica".