U Muzej Hercegovine u Trebinju, kako se pretpostavlja, nikada nije ušlo 60 odsto stanovnika ovoga grada, dok je više od 2.000 Rusa tokom prošle godine posjetilo ovu ustanovu, rekla je Srni kustos-arheolog muzeja Jelena Pujić.

muzej hercegovine trebinje

Pujićeva kaže da se u ovaj procenat ne ubrajaju učenici koji dođu zbog "školske obaveze", ističući da se zaposleni u Muzeju trude da brojnim aktivnostima i programima, te pozivima i ugodnom atmosferom privuku što više domaćeg stanovništva.

Ona napominje da je prošle godine evidentirano više od 4.000 posjetilaca, a ove 2.000, dok se u septembu i oktobru očekuju ekskurzije sa učenicima širom Republike Srpske.

"U odnosu na prošlu, ove godine se možemo pohvaliti većim brojem pojedinačnih posjeta, zahvaljujući postavljenoj signalizaciji u gradu", kaže Pujićeva i dodaje da poseban odziv građana bilježe u "Noći muzeja" i za slavu grada.

Da je Muzej Hercegovine ustanova sa bogatim i interesantnim sadržajem govori i knjiga utisaka u koju se upisuju posjetioci.

"Posjetioci, posebno domaći, najviše vole da pogledaju etnološku postavku, koja govori o životu u istočnoj Hercegovini krajem 19. i početkom 20. vijeka. Posjetiocima je dostupna i arheološka stalna postavka podijeljena u tri cjeline - praistorijski i antički period, kao i Srednji vijek, a tu je i veoma bogata kolekcija Jovana Dučića", kaže Pujićeva.

Ona kaže da je u Muzeju, između ostalog, nezaobilazna i memorijalna galerija prvog akademskog slikara Trebinja Atanasija Popovića, gradska kuća - namještaj koji je pripadao porodici Vojčić koja je bila vlasnik carskih vinograda sa Ušća i istorijska postavka kulturno-istorijski razvoj Trebinja od 10. do prve polovine 20. vijeka.

Ulaz u Muzej se ne naplaćuje osnovcima i socijalno ugroženim, dok dvije KM košta za grupne posjete sa srpskog govornog područja, tri KM za pojedinačne, dok za strance u grupama košta četiri KM, a za one koji dolaze pojedinačno pet KM.

Muzej u Trebinju osnovan je 1952. godine i raspolaže sa 1.500 metara kvadratnih prostora, od čega je 800 izložbeni.

U Muzeju postoji i prostor za organizovanje izložbi, promocije knjiga, književnih večeri, kao i za održavanje kamernih muzičkih koncerata. Ova ustanova posjeduje i biblioteku sa knjigama iz različitih oblasti nauke i umjetnosti. /