Glumac, sam, je bespomoćan. On traži razumevanje, grdnju, sprdnju, pohvalu, podršku, pravac kretanja. Klopčič me je naučio da stojim pred kamerama, da se krećem, da se opustim. Stvorio je od mene filmsku glumicu.

milena zupancic

I Milena Zupančič je jedna od onih devojčuraka koja od malena, umesto baleta, imala na umu glumu:“ Znala sam još kao klinka da ću biti glumica. Ili glumica ili ništa. Ali,.. samo kad se setim prijemnog ispita na Akademiji! Nikog nisam poznavala, nisam se čak ni pripremala, niko me nije pripremao. Govorila sam odlomak iz „Evgenija Onjegina“. Mora da sam bila smešna, grozna. Ko zna kako je to zvučalo“.

Na svu sreću, zvučalo je dobro i devojčin san se ostvario.

Kako je na prijemni ispit došla potpuno čista od kontakata sa ljudima od teatra, tako je netaknuta stupila i u pozorište.

Kao Francka u Cankarevom „Kralju na Betajnovi“ podiže na noge novosadjane i dobija najgromoglasniji aplauz ikad na Sterijinom pozorju... A onda, netom, Sterija.

Tako mlada a već Sterija! Za ulogu Sofije u drami Andreja Hinga „Izgubljeni sin“ Milena stiče najvišu pozorišnu nagradu, Sterijinu nagradu i to odmah posle diplomskog na Akademiji. Ova uloga širom

otvaraju vrata, mladoj, lepoj, ambicioznoj ali talentovanoj glumici. Zupančičeva drži repertoar u Mestnom gledališču u Ljubljani, igra u pozorištu u Celju, gostuje u Beogradu, pojavljuje se i u antologijskoj seriji „Obraz uz obraz“ Zdravka Šotre, igra na Dubrovačkim letnjim igrama.

Ali, istovremeno, Milena Zupančič gotovo preko noći, ili bolje reći uporedo s teatrom, postaje i filmska zvezda. Već dve prve filmske uloge donele su joj Zlatne Arene u Puli:“Idealist“ i „Udovištvo Karoline Žašler“.

Kao filmsku glumicu Milenu je otkrio Klopčič, ali, debi je imala u „Oksigenu“, „Onkraj - Izvan“ i „Mrtvi brod“. Zvezda postaje posle Filmskog festivala u Puli gde za ulogu u filmu „Cveće ujesen“ Matjaža Klopčiča dobija Srebrnu Arenu.

1976 godine, Gran-prix Ćele Kula pripada Bati Stojkoviću za ulogu u filmu „Čuvar plaže u zimskom periodu“ a bračnom paru Milena Zupančič i Ratko Polič, za uloge u filmu „Idealist“, Carica Teodora i Ratku Car Konstantin.

Godinu dana kasnije, za ulogu u filmu „Udovištvo Karoline Žašler“, od čak devetočlanog žirija, Mileni Zupančič, jednoglasno se dodeljuje Gran-prix Ćele Kula.

Još dva puta Milenu će nagraditi sa najvišom nagradom, Carica Teodora.

Kada je prvi put postala carica Glumačkih susreta, Milena je imala jedva tridesetak godina.

Tako mlada a već Slovenka.

Milan D.ŠPIČEK