Rad Hora Muzičke škole Trebinje, kojim rukovodi profesor harmonike i klavira Milisav Sukonjica,  broji 30-ak učenika i već nekoliko godina uspješno djeluje pri ovoj ustanovi, osvojivši značajna priznanja kako u Republici Srpskoj, tako i u regionu.

Hor srednje muzicke skole trebinje

Kao jedan od predmeta koji je bio po nastavnom planu i programu u Muzičkoj školi je i horsko pjevanje. U samim počecima upisana je prva, pa druga generacija učenika, ali to još uvijek nije bilo dovoljno da bi se formirao mješoviti hor, odnosno da bi se imali svi glasovi na raspolaganju.

Hor je aktivno počeo da djeluje od školske 2013/2014. godine, kaže profesor Sukonjica u razgovoru za TrebinjeLive.info, napominjući da se hor pod njegovom dirigentskom palicom po prvi put predstavio na 21. republičkom takmičenju u Banjaluci, gdje je osvojio prvo mjesto.

Ubrzo je zlatna medalja stigla i iz Bijeljine, sa Majskih muzičkih svečanosti, u kategoriji mješovitih kamernih horova. Nakon toga članovi hora su otišli na festival u Grčku, ostvarujući zapažen rezultat. Ujedno, trebinjski hor je bio jedini predstavnik srpskog naroda na tom prestižnom takmičenju. Ove godine u Bijeljini osvojili su srebrnu medalju.

Svi učenici Srednje muzičke škole, osim učenika koji su na instrumentalnom odsjeku, pohađaju horsko pjevanje, kao obavezan nastavni predmet.

"Sve kategorije u kojima se mi takmičimo su kamerni horovi, maksimalno 32 pjevača", kaže Sukonjica, dodajući da je zadovoljan uslovima za rad hora, jer su dobili koncertni klavir uz pomoć koga mogu nesmetano da vježbaju u sopstvenoj koncertnoj sali.

On je istakao da mu je veoma drago što inicijativa za horskim pjevanjem dolazi od samih đaka, koji prepoznaju kada je nešto dobro uvježbano, a kada ne, naglašavajući da mu je najveći problem bio na samom početku, kada učenici nisu znali šta je horsko pjevanje i nisu pravili razlike između duhovne i svetovne muzike, a u pojedinim momentima su se i smijali dirigentskim pokretima.

Milisav sukonjica

"Sada je sve usklađeno, pa na uvježbavanje dolazimo i nedjeljom. To mi mnogo pomaže i njih doživljavam kao jednu veliku porodicu", rekao je Sukonjica, dodajući da je đacima postepeno razvijao svijest o tome 'šta je horsko pjevanje?', 'kako treba da se radi?' i 'kako treba da izgleda?'.

Sukonjica kaže da mu je mnogo lakše kada radi sa muzički pismenim ljudima, jer du sami koncept i pristup u radu mnogo drugačiji, nego kada nekoga treba da uči napamet.

"Bez obzira na to da li će moji učenici ići na Muzičku akademiju ili neki drugi fakultet, sigurno će imati priliku da se priključe nekom od brojnih ansambala ili horova, i na taj način da nastave ono što su radili u svojoj mladosti - unaprijede sve te sastave jer imaju iskustvo i iza sebe završenu školu", kazao je Sukonjica.

Hercegovačka svita

Prvi kompozitorski prvijenac Milisava Sukonjice je "Hercegovačka svita", koji se sastoji iz četiri stava, gdje je muzički i ritmički predstavljena Hercegovina, a radio je i aranžmane za "Pukni zoro" iz filma "Montevideo", kao i horski aranžman pjesme "Žal" Šabana Šaulića, ispunivši na taj način želju jednog đaka.

"U narednom periodu planiram da napravim ciklus kompozicija na sedam poslanica Svetog Ignjatija Bogonosca u formi oratorijuma /vrsta muzičke drame koja se ne prikazuje igrom, već samo muzički izvodi/", istakao je Sukonjica.

Novi đaci, novo stvaranje zrelih glasova

U školske klupe Muzičke škole ove godine upisano je dosta učenika. Međutim, za basovsku i baritonsku dionicu đaci u prvom razredu nemaju zrele glasove da mogu da pjevanju dublje lage, što je i te kako potrebno za hor. "Bojim se da ćemo osjetiti odlazak ovogodišnje generacije, jer su bili brojni i uspješni, a i po disciplini su bili jedna od najboljih generacija kojih smo imali. To će biti gubitak za naš hor, ali, ipak, nadam se da ćemo uspješno nsstaviti sa radom i u budućnosti", zaključio je Sukonjica.