HERCEG-NOVI - Proslavljenom filmskom režiseru i piscu Emiru Kusturici pripala je nagrada za književno stvaralaštvo "Pečat Hercega Šćepana", koja se dodjeljuje u okviru manifestacije "Trg od ćirilice", saopštili su organizatori - Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Izdavačka ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora".

emir kusturica

Žiri, koji su činili NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsjednik, i NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, književnik Budimir Dubak, pjesnik Radomir Uljarević i književni kritičar Želidrag Nikčević, članovi, ocijenio je da Kusturica "svojim književnim i ukupnim umjetničkim angažmanom baštini najplemenitije vrijednosti srpske tradicije, pružajući nemjerljiv doprinos odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda".

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore Radomir Uljarević istakao je da "ova nagrada prirodno pripada Kusturici, koji poput Hercega Šćepana gradi gradove po Hercegovoj zemlji, na davno započetim temeljima, za razliku od onih koji se odriču ćirilice, jednog od dva naša pisma, i liče na nekoga ko bi odsekao jednu svoju ruku verujući da mu je jedna dovoljna".

"Ćirilica u sebi ima taj potencijal da nam otkrije sve što je potisnuto i što se potiskuje i skriva od naših očiju, a što je u temelju naše kulture. Kusturica je postao zaštitni znak naše ćirilične kulture i upravo on, svojim neuporedivim delom daje nemerljiv doprinos naporima da se ti temelji sačuvaju", istakao je Uljarević.

Nagrada "Pečat Hercega Šćepana", skulptura akademskog vajara Ratka Vulanovića, Kusturici će biti uručena sutra u 21.00 čas, na Trgu Hercega Šćepana u Herceg Novom, na književnoj večeri posvećenoj priznatom autoru.

Izdavačka ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora" i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore prošle godine su osnovali književnu manifestaciju "Trg od ćirilice", koja se održava od 1. avgusta do 31. septembra na trgu Belavista, kod crkve Svetog arhangela Mihaila.