HERCEG-NOVI - Pjesnički opus rano preminulog pjesnika Kosta Ninkovića (1954-2010) je kroz omaž tvorcu „Mrtav ti govorim“ i još četiri zbirke od kojih je jedna objavljena posthumno bila tema na 21. večeri Trga od ćirilice u Herceg-Novom.

kosto ninkovic omaz trg od cicirlice herceg novi

I ovo veče pokazalo je da je ovaj stihotvorac rođen u Vrbnu kod Trebinja, a živio u Nikšiću pokazao da se suštost njegove poezije oplođuje metaforičkim slikama do kojih je stigao sažimanjem forme zarad eksplozije misli. Dosljedan svoj vokaciji Ninković je izgradio vlastiti pjesnički izraz.

O poeziji i motivima četiri zbirke poezije Kosta Ninkovića - „Mrtav ti govirim“ (1981), „Osobine nule“ (1989), „Prvo pismo“ (1999) i posthumno "Izvan tvorevine sile“ (2011)  govorili su pjesnici Milutin Mićović i Radomir Uljarević.

„Kosto Ninković je jedan čudesan primjer i neraščitan. On je bio nosilac tih gornjih zaliha, među nama rijedak, blistav um, koji sa pisanjem i sa kulturom nije imao dobre odnose zato što je nosio nadiskreno iskustvo. On je čovjek duhovnog putovanja i granice ovog svijeta za njega nisu bile granice", kazao je Mićović, dodajući da je Ninković bio i slikar, koji je imao harizmu da pridobije ljude.

On je istakao da je Ninković svojom prvom knjigom poezije - "Mrtav ti govorim", vidio ono što se vidi na kraju, napominjući da je motiv smrti kod njega od samog početka prisutan.

"Bio je to stvaralac oštar na jeziku, a pažljiv prema čovjeku. Iz svog iskustva lako je prepoznavao ljude. Znao je velikim ljudima da poništi njihova djela, a umio je i čovjeku da promijeni život. Njegove riječi su bile čista poezija", rekao je Mićović.

Mićović je napomenuo da je "Izvan tvorevine sile", posthumno izdato djelo Kosta Ninkovića, završnica jednog rijetkog, opasnog i dragocjenog puta.

"Kao da je trebalo da se desi njegova 'stvarna smrt' da bi nam otkrila smisao stihova koje je još u ranoj mladosti zapisao, a koji nisu viđeni ili su zatvarane oči da se ne vide dok je bio, dok je bdio i govorio tu među nama", zaključio je Mićović.

Pjesnik Radomir Uljarević kazao je da su stihovi Kosta Ninkovića svjedočanstvo najdubljeg ćutanja, dok njegova poezija nema ni ritma, ni zvuka.

Na kraju večeri porodica Kosta Ninkovića podijelila je nekoliko njegovih knjiga poezije publici koja je u znatnom broju bila prisutna na ovoj zanimljivoj večeri.

SUTRA OMAŽ PJESNIKU I NOVINARU MILENKU VICU

Poslije omaža Kosti Ninkoviću na Trgu od ćirilice, biće održano još jedno podsjećanje na jednog pjesnika i stvaraoca iz trebinjskog kraja.

Veče „zavičaJne svjetlosti za prijatelja“ posvećeno Milenku Vicu (1954-2014), novinaru, pjesniku i publicisti koji je rano otišao sa životne scene.

Vico je rođen selu Podštirovnik, a sahranjen u mjesnom groblju u selu Grab na Zupcima. Bavio se novinarstvom radeći u Univerzitetskoj riječi, Radio Titogradu, Pobjedi, Danu, Svetigori i Radio Herceg-Novom.

Uz svoj novinarski posao pisao je i poeziju. Objavljene su njegove zbirke “Nakon buđenja“, „Nenapisane pjesme“ „Zapuštena kuća“, "Slobo o slobodi“ i roman „Žeđ na Atlantiku“, koji je biografija španskog borca Lazara Jelića (1900-1981) sa Zubaca.
O životu i djelu Milenka Vica u nedjelju od 21.00 časova govoriće književni kritičar Želidrag Nikčević, pjesnik Radomir Uljarević i novinar Zdravko Šakotić.