Trebinjsko astronomsko udruženje /TAU/ večeras sa početkom u 20.30 sati na bazenu u Bregovima organizuje javno posmatranje neba tokom kojeg će ljubitelji astronomije kroz teleskop moći da pogledaju susret Mjeseca i Saturna u sazviježđu Vage, sjajnija zvjezdana jata i magline ljetnjeg neba.

posmatranje neba trebinje tau

Kako kažu u TAU, ovo će biti 40. posmatranje koje su astronomi organizovali za građane Trebinja, a od njihovog osnivanja krajem 2009. godine više od 3.000 naših sugrađana imalo je priliku baciti pogled kroz teleskop na nebeska tijela.

"Trebinje je jedini grad u Republici Srpskoj u kojem građani, a pogotovo djeca kao najzainteresovaniji, imaju priliku da teleskopom pogledaju ljepote neba", kaže Miro Ilić, predsjednik TAU.

Po broju javnih posmatranja na otvorenom i broju posjetilaca, trebinjski astronomi su daleko najaktvnije astronomsko društvo ne samo na području bivše Jugoslavije, već i u Evropi, napomenuo je Ilić.

"Sve smo uspjeli da uradimo bez gradske opservatorije i planetarijuma koji su važan dio popularizacije astronomije (tehnološki veoma moderne nauke), a koji su na raspolaganju mnogim astronomskim društvima u zapadnoj Evropi", ističe predsjednik Trebinjskog astronomskog udruženja.

On je dodao da ovo udruženje već godinama nije dobilo finansijsku podršku kako lokalnih, tako i republičkih vlasti, kao ni naučnih institucija - Akademije nauka i umjetnosti i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Sva trebinjska udruženja građana davno bi prestala postojati ili bi bila potpuno neaktivna da ne primaju novac iz gradskog budžeta ili sa strane. A kakvi su im rezultati, iako su plaćeni? Treba pogledati fejsbuk stranice tih udruženja (ako ih uopšte imaju, a većina nema) i uporediti ih sa stranicom TAU, jer danas se uglavnom tako prezentuje rad nekog udruženja građana, kaže Ilić.

"Ovo je dokaz koliko se može uraditi bez novca (budžeta) ako se ima ljubavi prema nečemu i biti veoma koristan zajednici u kojoj se živi", zaključio je Ilić.