Marauder, opisano kao najnezaustavljivije vozilo na svijetu, testirano je nedavno u blizini Pretorije u Južnoafričkoj Republici. Ovo oklopno vozilo u stanju je da izdrži eksploziju balističke rakete i prođe kroz zid...

marauder oklopno vozilo

Sa šestocilindričnim turbo dizel motorom, vozilo na putu dostiže brzinu od 120 kilometara na sat i dovoljno je jako da izdrži eksploziju mine.

Ovo vojno vozilo olakšava terenski rad uprkos težini od 20 tona kada je potpuno opremljen zaštitnim kućištem.

“Paramount Group”, koja je napravila ovo vozilo, primila je na hiljade zahtjeva znatiželjnika koji su spremni da kupe “marauder” - ali, kompanija ih prodaje isključivo državnim vladama.

Niko de Klerk iz kompanije “Paramount Group” kaže da je u pitanju jedan od najnaprednijih dizajna među oklopnim vozilima.

- Ima izrazito visok nivo bezbjednosti da može da podnese i jače eksplozije. Samo suverene vlade mogu da kupe ovaj automobil. Radi se samo o vladama koje priznaje Južnoafrička Republika i UN. U pitanju je trenutno najbolje oklopno vozilo na svijetu - rekao je De Klerk.

Video-snimak test vožnje pokazuju kako “marauder” lako prolazi kroz zid i preživljava napad balističkim projektilom. Takođe se vidi i kako ide kroz vodu ili savladava blatnjava brda.

Prvobitno je razvijen za mirovne misije i izviđanja. Vozilo može da ponese dvoje ljudi u prednjem dijelu i osam vojnika pod punom opremom pozadi. Od svog debija 2007. godine, brend “Marauder” postao je jedan od najpoznatijih u proizvodnji oklopnih vozila.

KARAKTERISTIKE

Težina: 20 tona
Maksimalna brzina: 120 kilometara na sat
Kapacitet: Osam vojnika plus dva vozača
Motor: Šestocilindrični turbo-dizel
Zaštita: Dupla obloga za zaštitu od mina