Poljski mediji pišu o neobičnom pronalasku u Poljskoj. Dva Poljaka navodno su pronašla voz iz nacističkog doba pun zlata, dragulja i oružja koji datiraju iz Drugog svjetskog rata, prenosi BBC. poljaci voz zlato

 

Kako prenose mediji i pišu da bi u vozu bi moglo biti čak 300 tona zlata.

Voz je nestao 1945. godine u blizini današnjeg poljskog grada Vroclava.

Žele 10 odosto vrijednosti sadržaja voza.

Do informacija o ovom otkriću se došlo nakon što su dvojica Poljaka nakon ovog početnog šoka kontaktirali advokatsko društvo jer nisu znali što da rade s oklopljenim vozom.

Poljski mediji tvrde da su rekli kako žele 10 odosto vrijednosti sadržaja voza. Gdje se tačno nalazi voz dvojac ne želi otkriti.

Pišu i kako je vjerovatno riječ o vozu koji je nestao negdje krajem Drugog svjetskog rata baš na ovom području, a koji je prenosio zlato i dragulje.

Jedan od poljskih portala piše kako je voz dug 150 metara i pretpostavlja se da je na njemu 300 tona zlata.

Iz Radio “Vroclava” kažu kako su svi prethodni pokušaji da se nađe ovaj voz bili bezuspješni čime je ovo otkriće još neobičnije. Iz nadležnog opštinskog vijeća rekli su kako policija, vojska i advokati sarađuju kako bi došli do rješenja.

“Područje nikada prije nije iskopano i nemamo pojma što bismo mogli naći,” izjavila je Marika Tokarska za agenciju “Rojters”.