Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić otkrio je danas u Trebinju spomenik hercegovačkom i srpskom vojvodi Luki Vukaloviću, koji se nalazi neposredno uz rijeku Trebišnjicu kod Kamenog mosta. otkriven spomenik vojvodi luki vukalovicu u trebinju

Ivanić je istakao da je vojvoda Luka formulisao ciljeve koji su svim nacijama davali povod da mu se priključe, jer je obznanio da se ne bore protiv Porte, da oružje ne podižu na centralnu vlast, nego na nepravdu i zulum.

"Kada je podigao ustanak on nije samo računao na svoje Zupce, na svoje Trebinje, na svoje susjede duž granice sa tadašnjom Crnom Gorom, nego i na sva tri naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je Ivanić, dodajući da se Vukalović proglasom obratio svojim komšijama saopštavajući im da će im, ako se pridruže ustanku, biti zaštićeni obraz, vjera i imetak.

otkriven spomenik vojvodi luki vukalovicu u trebinju

On je dodao da se Luka Vukalović ovim spomenikom vraća u Trebinje, ali ne kao veliki vojskovođa i narodni tribun, već kao čovjek koji nadišao i vrijeme i ljudsku taštinu i pred svoje sunarodnike stao čistog obraza.

Nakon što je osveštao spomenik Luki Vukaloviću, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je istakao da je ovaj vojskovođa simbol slobodarske žrtve po svaku cijenu.

„Budući da je njegova žrtva danas aktuelnija nego ikada ranije, tim prije bi se trebalo češće prisjećati i pominjati njegovo ime i zasluge“, rekao je vladika Grigorije, ističući da je Lukina žrtva utoliko veća i tragičnija jer je prognan na kraju svoje mukotrpne borbe za slobodu, što je za svakog čovjeka najstrastrašnija i najnemilosrdnija kazna.

otkriven spomenik vojvodi luki vukalovicu u trebinju

Vladika je dodao da je veoma važno poučiti mlađe generacije ko je Luka Vukalović - njihov predak koji im je u nasljedstvo ostavio slobodu i prelijepu zemlju, natopljenu krvlju svojom i svojih saboraca, zemlju iz koje iako prognan nikada nije otišao dušom, nego je njegov duh ostao kao nadahnuće da u vjeri i nadi izdrže u najtežim trenucima.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kazao je da je prah vojvode Luke i danas u dalekoj Ukrajini, u Odesi, dok je njegov duh u Trebinju.

"Svim srcem smo za to da se prah sa duhom sjedini, da se u vali između Orjena i Leotara nađe malo svete hercegovačke zemlje za tvoj vječni ukop, za tvoje časno ime u hercegovačkom kamenu i tvoj novi, vječni život u svom narodu i na njegovoj tvrdoj baštini, tvojoj Hercegovini", rekao je Vučurević.

On je naglasio da je Luka smatran simbolom narodnog otpora prema svakoj nepravdi i nasilju, dodajući da ni poslije građanskog rata u BiH ni sa jedne strane ovaj vojskovođa nije pominjan kao eksponent neke politike koja bi mogla da opterećuje bilo koga na ovim prostorima.

otkriven spomenik vojvodi luki vukalovicu u trebinju

„Luka Vukalović nikada se nije predavao, pa ni onda kada su ga svi ostavili, jer je znao da će pravda trijumfovati“, rekao je Vučurević.

Ispovijest o Luki Vukaloviću kazivao je Miro Nikolić, dok je u muzičkom dijelu programa nastupila etno grupa "Zahumlje".

otkriven spomenik vojvodi luki vukalovicu u trebinju