Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu u Trebinju koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje sveštenstva eparhije, počelo je obilježavanje krsne slave hrama i grada - Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

sveta liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

Vladika Grigorije je u besjedi pred okupljenim vjernicima istakao da Trebinje iz dana u dan raste i cvjeta, poručujući da treba da bude što manje mržnje, a što više ljubavi.

"Dobro bi bilo da svako od nas voli svakoga, i onda bi cijeli grad bio kao ovaj naš crkveni park i crkva. Ali, tako će i biti, jer najteže se boriti protiv dobra, jer ono uvijek pobjeđuje", istakao je vladika Grigorije, dodajući da crkva nije njegova ni sveštenika, već naroda koji je Hristov.

On je istakao da su crkve pune, jer niko nikoga u crkvu ne tjera, ali još manje niko nikoga iz crkve ne tjera, te da je važna ljubav, kao zapovjest jevanđeljska.

"Znam kako su ljudi govorili da sam srušio ikonostas, pod, ono što je nekad neko gradio. Danas napokon mogu da kažem da smo to srušili jer je bilo crvotočivo, jer je bilo od stvari koje su stvorene i prolazne. A ono što je neprolazno je sačuvano, kao što su ikone. Gledali smo da napravimo ljepše i bolje", kazao je u besjedi hercegovački vladika.

On je dodao da je za pohvalu jer ne postoji niko od koga su tražene pare ili prilog, već samo dobra volja Eparhije i Republike Srpske da crkva bude na usluzi i službi naroda.

sveta liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

"Sad je prelijepa i pet hiljada puta ljepša nego što je bila. Ali mi nismo zadovoljni, hoćemo da bude još ljepša, i to je smisao našeg života da iza sebe ostavljamo samo dobro i lijepo", istakao je episkop Grigorije.

Vladika Grigorije je napomenuo da su milost i ljubav Božija neizrecivi, dodajući da su oni apostoli koji su bili na Tavoru primili božansku blagodat onoliko koliko su mogli, a mogli su onoliko koliko su otvorili svoje biće za sebe.

"Naše učešće je samo u tome da se ne zatvorimo pred čudesnim i divnim darom. To je prosto. Kao što sada možemo da ovdje stojimo, a ne vidimo ljepotu Božije milosti u ovim granama, cvjetovima, zelenilu, čempresima, tako nam se može desiti još veća tragedija - da oko nas sija svjetlost lica Hristovog, a da je mi ne primjećujemo. Toliko može da bude duhovno slijepilo čovjekovo, a čovjek slijepim čini mržnja, grijeh, samoljublje i svako ono djelo koje ga čini zatvorenim, egoističnim i pokvarenim", rekao je vladika.

On je naglasio da je Hristos primjer ljubavi, koju je na današnji praznik otkrio svojim učenicima.

"Ne otkriva im samo riječima ono što će biti. Ne kazuje im biće tamo lijepo, već im pokazuje baš onako kako će tamo biti. Oni su se uplašili jer nisu mogli da prime svjetlost, ali uskoro jedan od njih je govorio daj da ostanemo ovdje zauvijek, jer nema mržnje, zlobe, zavisti, a ima neizreciva ljubav", kazao je vladika.

Svetoj liturgiji prisustvovali su, između ostalih, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, narodni poslanik Luka Petrović, konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga i drugi mnogobrojni gosti.

sveta liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

Program Preobraženskih svečanosti biće nastavljen otkrivanjem spomenika vojvodi Luki Vukaloviću u 11.00 sati kod Kamenog mosta, gdje će se obratiti Mladen Ivanić, vladika Grigorije i gradonačelnik Vučurević.

U 12.00 časova u prostorijama Gradske uprave biće prerezan slavski kolač, a sat vremena poslije biće upriličen slavski ručak u Eparhijskom domu.

U večernjim satima biće služeno Praznično večernje u 19.00 sati, nakon čega će uslijediti svečana litija ulicama grada. Obraćanje vladike i gradonačelnika predviđeno je za 21.30 časova na Trgu slobode.

Trebinjce će od 22.00 sata zabavljati pjevač Željko Samardžić.

sveta liturgija preobrazenje gospodnje trebinje