U Tekerišu kod Loznice obilježena je 101 godina od slavne Cerske bitke, u kojoj je tokom avgusta 1914. godine srpska vojska izvojevala prvu svoju pobjedu i prvi trijumf protivnika Austrougarske u Prvom svjetskom ratu.

cerska bitka

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragan Popović predvodio je državnu ceremoniju i istakao da Srbija obilježavanjem ovakvih događaja šalje jasnu poruku da svoju otadžbinu treba voljeti, uvijek čuvati i braniti.

"Želimo da obeležavanjem ovakvih događaja, odavanjem počasti junacima, podignemo na viši nivo kulturu sećanja, pre svega kod mladih, da vratimo dostojanstvo naših boraca i u posljednjim ratovima koji su, moramo da priznamo, posljednjih 25 godina bili po strani i nešto što nije u interesu države", rekao je Popović.

On je poručio da je Srbija uvijek branila svoje, nikada nije otimala tuđe i da ima razloga da bude ponosna na svoje junake.

Popović je u ime Vlade Srbije položio vijenac na spomenik u Tekerišu, a vijence i cviječe položili su i predstavnici grada Loznice, Šapca, Krupnja, kao i brojnih udruženja građana iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

U Cerskoj bici, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, srpska vojska je izvojevala prvu svoju i savezničku pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

Pripadnici srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primjer bezmjerne hrabrosti i patriotizma, a zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju generalu Stepi Stepanoviću je dodijeljen čin vojvode.

Po načinu vođenja i ishodu, Cerska bitka predstavlja remek-djelo ratne veštine, a kao izuzetan primjer prelaska iz strategijske odbrane u kontranapad, ona se i danas proučava na najpoznatijim vojnim akademijama.

Presudnu ulogu odigrala je Druga armija, kao najznačajnija operativna grupa i njen komandant general Stepa Stepanović, koji je izradio plan operativnih dejstava i u ključnom trenutku uputio jedan puk da ovlada grebenom Cer, što je odlučilo ishod bitke.

U teškim borbama Austrougarska je imala oko 25.000 poginulih i ranjenih i više od 4.500 zarobljenih oficira i vojnika.

Na srpskoj strani iz stroja je izbačeno 16.045 podoficira i vojnika i 259 oficira, od toga je bilo 2.107 poginulih i 250 zarobljenih.

Pobjeda Srba doprinijela je održanju morala sila Antante, koje su u početku rata gubile na svim frontovima.

Zahvaljujući srpskoj pobjedi, Austrougarska je zakasnila s koncentracijom trupa prema ruskom frontu, što je kasnije olakšalo operacije saveznika.