U Ivankovcu kod Ćuprije danas je obilježeno 210 godina od najznačajnije srpske pobjede nad turskom vojskom u Prvom srpskom ustanku - Boja na Ivankovcu.

boj na ivankovcu

Položeni su vijenci na spomenik ustanicima u Ivankovcu, a počast poginulim srpskim junacima, koji su savladali desetostruko jačeg osvajača, odale su delegacije predsjednika Srbije, Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, predstavnici diplomatskog kora i udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Državnu ceremoniju na lokalitetu "Šančevi" predvodio je ministar pravde Srbije Nikola Selaković, koji je istakao da su srpski ustanici na Ivankovcu dali veliki primjer hrabrosti i patriotizma srpskog naroda.

Boj na Ivankovcu odigrao se 18. avgusta 1805. godine i jedan je od najznačajnijih i najvećih pobjeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u cijelom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

Ustanici su do jula te godine protjerali Turke iz Beogradskog pašaluka, a da bi ugušila ustanak, Porta je krajem jula uputila iz Niša u Beograd Hafiz-pašu sa oko 15.000 vojnika.

U Boju na Ivankovcu, ustanici su spriječili Turke u toj namjeri. Turci su ustanike bezuspješno napadali još tri puta do 20. avgusta, nakon čega se Hafiz-paša povukao prema Paraćinu.

Bitka je bila prvi direktni sukob ustanika sa carskom vojskom, jer su se do tada borili samo sa vojskom dahija, a predstavlja blistav primjer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.