Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republici Srpskoj potreban novi zakon o radu u smislu njenog integrisanja sa širim okruženjem i onim što se zove tržište rada.

milorad dodik otvara fabriku tekstila u bileci

"Mi želimo da nastavimo razgovore isključivo na pozicijama socijalnih partnera i predviđenim procedurama. Novi zakon o radu treba donijeti, ali on mora da bude dio dogovora ukoliko je to moguće, u suprotnom moramo da se pridržavamo standarda", istakao je Dodik.

On je naveo da se time integriše tržište rada u skladu sa standardima koje Evropa promoviše, koji se već godinama primjenjuju, i pokazuju se kao podsticaj za otvaranje i konkurenciju na tržištu rada.

Dodik je za SRNU i RTRS rekao da je to nešto što mi sami treba da uradimo, bez nekih zahtjeva, bez bilo kakvih nametanja i protežiranja, ističući da je sav pokušaj išao ka tome.

"U svemu onome što se sada radi postoji značajan stepen politizacije sa različitih pozicija. Nemogućnost da se obavi taj dogovor sa socijalnim partnerima, napuštanje sastanaka socijalnih partnera i nametanje samo svog stava, koji se pokušava ogrnuti u priču o zaštiti radničkih prava, apsolutno nije konstruktivna priča", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je došlo do politizacije cijele priče o zakonu o radu, prije svega, time što predstavnici Sindikata odlaze u Federaciju BiH u nastojanju da podrže bunt protiv zakona o radu.

"Ali to i nije važno što su otišli koliko je važno da su time legalizovali mogućnost da se iz Federacije BiH, pod različitim političkim okvirima, u Srpskoj u slučaju nekih sličnih situacija pokuša poslati desetine autobusa, koji bi navodno trebali da uvezu ovdje neku revoluciju", istakao je Dodik, dodajući da je neprihvatljiva ta vrsta licemjerja i solidarnosti koja je navodno pokazana u tom pogledu.

On je rekao da su neki čak i politički angažovani da se u Srpskoj izazove "vruća jesen", te da se sindikat htio ili ne htio upetljao u tu priču.

Dodik kaže da je organizovanje sastanaka sindikata o zakonu o radu sa političkim partijama samo dio politizacije tog problema, ističući da SNSD, čiji je on lider, smatra da nije potrebno da se na najvišem nivou bude na tom sastanku.

"Naši predstavnici su bili na tom sastanku i jasno smo rekli svoje stavove. Mi nismo licemjerni kao neki koji se zaklinju u reforme, a onda kada dođu ovdje i kada imaju neki svoj osjećaj da može da dođe do nekih socijalnih buntova da to podržavaju", rekao je Dodik.

"Mi nikada nismo vodili licemjernu politiku i uvijek smo podržavali socijalne partnere. O licemjerju opozicije u Srpskoj govori i izjava Mladena Ivanića koji kaže da u izjavi o evropskom putu BiH, koju je on potpisao, nije pominjan zakon o radu, iako Predsjedništvo BiH nije ni trebalo da radi na toj izjavi i iako u njoj stoji da treba da se poštuju sve odredbe Sporazuma o rastu i zapošljavanju", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da je nakon potpisivanja izjave lično zvao Ivanića da mu kaže da je izjava neprihvatljiva za Srpsku i za sindikat zbog zahtjeva za poštovanjem Sporazuma o rastu i zapošljavanju, ali da je Ivanić rekao da ne može ništa učiniti i da treba zvati Evropsku komisiju.

On je naglasio da ljudi u FBiH žive za nestabilnu Srpsku, ali da je problem što neko iz Republike Srpske koji je na vlasti na nivou BiH želi nestabilnu Republiku Srpsku.

Komentarišući činjenicu da je SDS podržao reformsku agendu za BiH, a istovremeno su rekli da nema novog zakona o radu bez dogovora sa sindikatom, Dodik je rekao da to pokazuje da se radi o probošnjačkim političkim partijama iz Republike Srpske koje sa Bakirom Izetbegovićem rade na provođenju reformi.

Dodik je naglasio da opozicija negoduje svaki put kada krene priča o ekonomiji, ali nikada ne daje svoje prijedloge.

"Evo neka SDS predloži zakon o radu, mi ćemo ga usvojiti, nećemo ga ni čitati. Jedino rješenje koje nudi opozicija je rješenje rušenja Republike Srpske, a kada im kažete da su izdajnici oni se drznu i ljute. Zato i Bakir Izetbegović slavodobitno govori o njima kao najboljima", rekao je Dodik.

On je naveo da je Izetbegović nedavno izjavio da je za njega najveće dostignuće to što SNSD i Milorad Dodik nisu u zajedničkim institucijama i upravo to da su dobili predstavnike Srba koji zajedno s njima rade na promociji te politike BiH.

"Nama je to jasno i jasna nam je ta politička igra, ali ću samo poručiti rukovodstvu sindikata da se uključe u razgovor i dogovor, da im mora biti jasno da moramo donijeti određeni oblik rekonstrukcije zakona o radu i da mi nismo oni koji želimo da naštetimo radnicima, kao i da imamo socijalne odgvornosti", istakao je Dodik, dodavši da se mora napraviti određena konkurencija na tržištu rada.

"To znači da oni koji dobro rade imaju šansu, a da one koji samo gledaju svoja prava, a ne rade mnogo čega drugoga poslodavci naravno imaju pravo da zbog okrutne konkurencije na tržištu zamijene drugima. To nije kršenje radničkih prava, već borba za radna mjesta i borba za radnička prava. Oni koji rade imaće stimulans i poslodavac odlučuju koliki će taj stimulans da bude, a ne kolektivni ugovori ili nešto slično da svakome - radio ili ne radio garantuje isto", pojasnio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da bi sindikat ukoliko nastavi da istrajava na ovoj politici i pokušava da od sindikalne prave političku priču mogao da bude isključen iz svega, bar što se tiče rukovodstva Saveza sindikata Republike Srpske.

Dodik je rekao da će ponuditi rješenja prema kojima se kolektivni ugovori svake tri godine moraju inovirati, te da ostane dosadašnji mehanizam plaćanja minulog rada i plaćena pauza tokom radnog vremena.

On je naveo da parlamentarna većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima snagu da donese novi zakon o radu, ali ga ne donosi jer želi razgovor sa socijalnim partnerima.

Dodik je podsjetio da se konsenzus o novom zakonu o radu traži nekoliko godina i da je 2013. godine bio nacrt tog zakona koji je upućen socijalnim partnerima, te da se sve vrijeme pokušavalo doći do jednog prihvatljivog rješenja za sve.

On je dodao i da je ranije u ovoj godini kao predsjednik Republike Srpske pozvao sindikat, Vladu i poslodavce na jedan zajednički razgovor o tome, ali da je teško postići konsenzus kada neko napusti sastanak i ne želi da razgovara o tome.

Dodik je rekao da je politika aktuelne vlaste odlučna i da mora doći do revizije određenih zakonskih rješenja, a sindikat ako hoće neka bude dio toga, a ako neće onda neka rade svoj posao, a institucije će svoj.