Ovogodišnju berbu grožđa na području Trebinja odlikovaće visoki slador i dobri ekstrakti, što i čini poznatim vinogorje na ovom području, rekao je Srni Dragan Anđelić, direktor preduzeća "Agrofin", koje gazduje najvećim zasadima vinove loze u Republici Srpskoj.

berba grozdja trebinje

Iako je u prethodnom periodu bilo mnogo toplih dana, u ovom preduzeću su agrotehničkim mjerama, prvenstveno zalijevanjem mlađe vinove loze, kako kažu, uspjeli grožđe da održe u dobroj "kondiciji", te se očekuje njegov visok kvalitet, ali, ipak, manje količine zbog plaćanja "danka" suši.

"Rod će biti manji, i pored ogromnih napora koje smo ulagali u navodnjavanje i tehničku obradu zemljišta – kako bi što duže čuvalo vlagu, ali je loza za sada zdrava i očekujemo izuzetan kvalitet roda, što nam je i najbitnije", rekao je Anđelić i dodao da se u svim vrstama grožđa, osim smederevke, očekuje slador preko 20.

Kada je riječ o cijeni, Anđelić kaže da će biti nešto veća od prošlogodišnje kada je bio slab kvaliteta grožđa, ali da će biti na nivou onih iz 2013. godine.

Vranac će se prodavati po cijeni od oko 1,10 KM, kao i merlo i kaberne, žilavka oko 1,30 KM, šardone od 1,20 do 1.30 KM i smederevka 70 feninga.

Anđelić je dodao da se na 165 hektara pod vinogradima ovog preduzeća očekuje rod oko milion kilograma, te da će pri kupovini, prioritet imati domaći kupci.