STRUČNJACI OTKRIVAJU ZA BLIC Da li se kaže „VIBER“ ili „VAJBER“

Izvor: blic.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 17. 08. 2015. - 8:24h

Jedna od interesantnijih dilema posljednjih nekoliko mjeseci nastala je oko pravilnog izgovora ove riječi.

Viber

Kolika je nedoumica oko pravilnog izgovora riječi viber-vajber, govori i činjenica da se čak i mišljenja stručnjaka za srpski jezik po ovom pitanju razlikuju, piše „Blic“.

Pitali su lingviste šta misle, i evo kakve su im odgovore dali.

– Naravno, viber! Nekoliko je razloga za to. Riječ je ušla u naš jezički fond i u svakodnevnoj je upotrebi. Onda je podešavamo po izgovoru prirođenom srpskom jeziku i po njegovim pravilima, kao što i riječi: šofer, televizija, palata, izgovaramo „po srpski“, a ne „u originalu“, i mijenjamo ih po padežima, rodu, broju, licu. Ako neko hoće baš original, trebalo bi da zna da su sistem viber osmislili Bjelorusi, i oni i izgovaraju viber – „vajber“ je engleski „prevod“ – objašnjava za „Blic“ Milja Lukić, lektor srpskog jezika.

U vezi sa ovom nedoumicom, Milja Lukić nam nudi još jedno objašnjenje.

– Ko se zainatio, pa insistira na „vajberu“, reći će da je to u vezi s engleskim „vibe“, međutim, nek se podsjeti da mi ne kažemo „vajbrirati“ već – vibrirati – zaključuje ona.

Sa druge strane, lingvista Ivan Klajn je drugačijeg mišljenja.

– Riječ je izmislio čovjek koji je Američko-Izraelsko-Bjeloruskog porijekla i vjerovatno ni sam ne zna koji mu je maternji jezik. U pitanju je čisto komercijalan naziv, koji nije vezan za tradicionalnu riječ koja ima korijen u nekom jeziku, već je izmišljena. Nije nepravilno izgovarati ni viber ni vajber. Jednostavno je preovladalo vajber – rekao je Klajn.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja